Tuesday, March 21, 2023
21.6 C
Brunei

-

Cipta nama sebagai artis kasut sukan

Gambar AFP

SKOPJE, REPUBLIK MACEDONIA UTARA – Dari sebuah studio sementara di dalam sebuah apartmen sempit di Skopje, Macedonia Utara, Satja Grabuloski telah mencipta namanya sebagai salah seorang artis kasut sukan terbaik di dunia.

Dengan lebih daripada 300 selebriti sebagai pelanggan, Grabuloski telah menerima tempahan daripada atlet terkenal, pelakon, dan ahli muzik termasuk LeBron James dan Dua Lipa.

Dengan menggunakan pelbagai jenis cat, Grabuloski dan pasukannya seramai tujuh orang artis mengubah kasut biasa menjadi karya seni dengan menampilkan potret selebriti terkenal, watak filem dan bintang sukan, lengkap dengan coretan warna yang terang.

“Kadangkala mereka menghubungi kami dengan idea yang spesifik, atau jika mereka tiada idea, kami akan melakukan segala yang diperlukan untuk memastikan pelanggan berpuas hati,” beritahu Grabuloski, 31, kepada AFP semasa beliau bersiap sedia untuk menghantar sepasang kasut bola sepak yang ditempah khas oleh pemain sayap Real Madrid, Vinícius Junior.

Sepasang kasut sukan yang diubahsuai dengan lukisan oleh pasukan Swithadot StudioS dijual pada harga permulaan sekitar £$1,000.

Satja Grabulovski sedang mengusahakan kasut terbaharunya di bengkelnya.
Grabulovski menyembur pewarna pada kasut yang ditempah khas oleh pelanggan.

Satja Grabulovski melukis kasut sniker baharu di bengkelnya di Skopje.

Perniagaan yang semakin berkembang itu bermula sebagai hobi untuk Grabuloski, yang masih ingat menggunakan peralatan cat yang dibeli oleh ibunya dari Paris untuk melukis corak pada sepasang kasut ketika berusia 12 tahun.

Lebih daripada satu dekad kemudian, Grabuloski mula membuat rekaan yang disesuaikan pada kasut sukan dengan pen marker.

Kaedah itu terbukti sangat popular apabila kumpulan kasut pertamanya telah habis dijual dalam masa 24 jam sahaja.

“Ia menunjukkan terdapatnya idea perniagaan yang berpotensi yang masih saya bina dan kembangkan hari ini,” tambahnya.

Berbekalkan segulung ijazah pemasaran dan sebuah telefon pintar, Grabuloski bergantung kepada kata-kata dari mulut ke mulut dan rangkaian media sosial untuk membantu membangunkan jenamanya.

Grabuloski juga memfokuskan usaha ke arah menyasarkan atlet dan mencatat kejayaan dengan melukis kasut untuk kelab bola tampar dan pemain bola sepak terkenal.

“Saya menggunakan pemain yang membeli kasut dari kami sebagai titik permulaan untuk mempromosi kepada kawan-kawan mereka, rakan sepasukan dalam kelab atau pasukan kebangsaan.”

Menurut Grabuloski, semua rekaan yang dibuat oleh pasukannya di Swithadot StudioS adalah unik, dan pelanggan diberikan sijil pengiktirafan serta nota ringkas mengenai idea di sebalik karya seni tersebut.

“Setiap projek memerlukan sehingga 80 jam kerja, tetapi beberapa rekaan corak, misalnya kasut sukan yang ditempah khas oleh Lebron James, memerlukan masa lebih daripada 300 jam,” kata Grabuloski sambil ketawa, kerana saiz kasut pemain bintang itu sangat besar yang memerlukan lebih banyak masa untuk disiapkan.

Buat masa sekarang, Grabuloski merancang untuk terus tinggal dan bekerja di Macedonia Utara, meskipun tempoh penghantaran memakan masa lebih lama disebabkan jumlah penerbangan yang terhad untuk masuk dan keluar dari negara Balkan tersebut.

Namun, walaupun dia merancang untuk terus menetap di Skopje, Grabuloski sedang dalam proses membuka sebuah bilik pameran di New York, dengan rancangan untuk meluaskan perniagaannya ke bandar-bandar besar lain tidak lama lagi. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Paras oksigen kurang punca jutaan ikan mati

CANBERRA, AUSTRALIA, 19 MAC – Berjuta-juta ikan telah mati dihanyutkan di tenggara Australia dalam kematian yang menurut pihak berkuasa dan saintis berpunca daripada paras...
- Advertisment -