City kembali dengan kemenangan, benam Arsenal

MANCHESTER, UNITED KINGDOM, 18 JUN – Manchester City meraih kemenangan pertama ketika musim Liga Perdana Inggeris (EPL) kembali semula dengan kemenangan 3-0 menentang 10 pemain Arsenal di Stadium Etihad di mana mereka juga melakukan tunjuk perasaan terhadap ketidakadilan perkauman sebelum perlawanan bermula.

Kedua-dua pasukan berlutut, begitu juga di perlawanan antara Aston Villa dan Sheffield United, perlawanan pertama setelah 100 hari ditangguhkan akibat COVID-19.

“Saya malu dan malu dengan apa yang telah dilakukan oleh orang kulit putih kepada orang kulit hitam,” kata pengurus City, Pep Guardiola.

“Kita harus berlaku adil kepada orang kulit hitam yang belum kita lakukan setakat ini.”

Kemenangan City menunda kemenangan Liverpool yang berada di kedudukan teratas liga dengan 22 mata untuk merangkul gelaran jika mereka menang menentang Everton Ahad ini.

Aksi para pemain di depan tempat stadium yang kosong semasa perlawanan EPL antara Manchester City dan Arsenal di Stadium Etihad di Manchester, England, semalam. EPL disambung semula setelah digantung tiga bulan kerana COVID-19. – AP

Tafakur seminit sebelum sepak mula dibuat bagi mengingatkan kepada mereka yang telah pergi disebabkan COVID-19, termasuk pemergian ibu Guardiola.

Black Lives Matter juga terpampang di bahagian belakang jersi para pemain di mana biasanya nama mereka dicetak, ketika para pemain berlutut di sekitar bulatan tengah padang.

Pengurus Gunners, Mikel Arteta telah membuat pemilihan pasukan yang berani ketika kembali ke Etihad, di mana dia menghabiskan tiga setengah tahun sebagai pembantu jurulatih Guardiola.

Arteta tidak menurunkan Alexandre Lacazette, Nicolas Pepe dan David Luiz yang memanaskan bangku simpanan.

Ketika City mula menghidupkan perlawanan, Bernd Leno terpaks bekerja keras di gawang Arsenal untuk mengekalkan jaringan sebelum separuh masa.

Walau bagaimanapun, Sterling berjaya menjaringkan gol melalui hantaran lintang Kevin De Bruyne, merupakan jaringan gol pertamanya pada 2020.

Lima minit di separuh masa kedua perlawanan, tugas Arsenal menjadi semakin sukar ketika Luiz dilayangkan kad merah.

De Bruyne dengan tenang menjaringkan sepakan penalti tersebut.

City menggunakan masa tambahan untuk menambah jaringan ketiga melalui Phil Foden. – AFP