City mara kelompok 16

MANCHESTER, UNITED KINGDOM, 27 NOV – Pep Guardiola menyimpulkan ia telah berjaya mencapai misinya ketika Manchester City menempah tempat ke kelompok 16 di Liga Juara-Juara untuk musim ketujuh berturut-turut meskipun terikat 1-1 menentang Shakhtar Donetsk kelmarin.

Pasukan Guardiola berada di tahap yang kurang memuaskan di Stadium Etihad, namun gol Ilkay Gundogandi separuh masa kedua meletakkan mereka di tangga teratas Kumpulan C dengan berbaki satu perlawanan.

Meskipun, Manor Soloman menyamakan kedudukan buat Shakhtar, kemenangan Atalanta ke atas Dinamo Zagreb memastikan City tidak dapat dikalahkan.

“Kami telah layak, kami bermain dengan baik di separuh masa kedua. Persaingan peringkat kumpulan sentiasa sukar tetapi sasarannya untuk melayakkan diri dan kami telah melakukannya,” kata Guardiola.

“Buat masa sekarang satu pertandingan sudah selesai – kami bermain perlawanan terakhir untuk kelayakan sebagai pasukan pertama dalam kumpulan – Jadi kami boleh memberikan tumpuan kepada Liga Perdana sehingga kami meraih gelaran juara.”

Dengan keputusan itu, Guardiola mempunyai bonus untuk merehatkan pemain untuk perjalanan ke Zagreb pada 11 Disember.

Ini amat penting kerana pertandingan Zagreb diadakan di antara perlawanan penting Liga Perdana menentang Manchester United dan Arsenal.

Bagaimanapun City tidak akan melepaskan gelaran Liga Perdana mereka tanpa bertanding, Liverpool berada dalam kedudukan yang kuat di mana Eropah boleh memberikan harapan terbaik buat Guardiola untuk istilah hadiah utama.

Guardiola memenangi Liga Juara-Juara dua kali sebagai ketua Barcelona namun kemenangan terakhirnya pada 2011. Dia belum berpeluang melepasi peringkat suku akhir dengan City. – AFP

Reaksi ketua jurulatih Manchester City ketika memberikan arahan kepada pasukannya semasa perlawanan Kumpulan C Liga Juara-Juara antara Manchester City dan Shakhtar Donetsk di Stadium Etihad di Manchester, England. – AP