City tumbang di laman sendiri

LONDON, 28 SEPT – Jaringan hatrik Jamie Vardy telah memberi tamparan hebat kepada harapan Manchester City untuk mencabar kembali kejuaraan Liga Perdana Inggeris selepas mereka dihukum dengan tiga sepakan penalti dalam kekalahan 5-2 di tangan Leicester, sementara itu Newcastle terikat seri 1-1 dengan Tottenham, dalam perlawanan yang mencetuskan perdebatan mengenai peraturan bola tersentuh tangan.

City yang turun tanpa pasukan kesebelasan utama mereka disebabkan oleh kecederaan dan jangkitan koronavirus, tetapi kecuaian di bahagian pertahanan telah menghukum mereka dari mempertahankan kejuaraan musim lalu dan sekali lagi menampakkan kelemahan dengan kepantasan dan penyudah berbisa dari penyerang Leicester, Jamie Vardy, ketika pasukan Pep Guardiola dibolosi lima gol buat kali pertama dalam kariernya sebagai jurulatih.

Leicester merampas kedudukan takhta liga, tapi mereka terpaksa berusaha keras setelah ketinggalan untuk meneruskan keputusan permulaan yang cemerlang untuk musim ini selepas rembatan cantik Riyad Mahrez membuka jaringan sejurus empat minit perlawanan bermula menentang bekas pasukannya.

“Masalahnya kami meletakan tekanan tambahan ke atas diri kami sendiri untuk menjaringkan dua atau tiga gol,” kata Guardiola. “Kami perlu lebih tenang, kami tidak mempunyai pemain untuk menyerang di dalam kotak penalti semasa kami memerlukannya.

“Saya tidak akan berputus asa, saya akan cuba mencari penyelesaiannya.”

City dilaporkan hampir mendapatkan bek tengah Benfica, Ruben Dias dan keperluan untuk menggantikan barisan pertahanan adalah sangat jelas selepas Vardy, selain sedang menguji keserasian gabungan Eric Garcia dan Nathan Ake.

“Kami merancang untuk membuat mereka berang dan kami berjaya melakukannya,” kata Vardy. “Kami tahu jika kami ikut rancangan kami maka kami akan mendapat peluang.”

Pemain paling berpengalaman, Kyle Walker yang menjadi punca kebangkitan Leicester selepas dia menjatuhkan Vardy, yang kemudian merembat kencang sepakan penalti. Bekas penyerang kebangsaan England itu kemudian menyudahkan bola hantaran lintang Timothy Castagne dan dihadiahkan dengan sepakan penalti sekali lagi selepas terjahan dari Garcia. – AFP

Reaksi Jamie Vardy meraikan kemenangan selepas menjaringkan hatrik semasa menentang Manchester City. – AP