Thursday, June 8, 2023
28.3 C
Brunei

  -

  Civic 2022 dan Corolla 2022 punya keistimewaan tersendiri

  AMERIKA SYARIKAT – Honda Civic 2022 yang direka semula sepenuhnya, yang kini mula dijual oleh pengedar, pasti akan menarik bagi banyak pembeli kereta jenis sedan. Lagipun, Civic sebelum ini merupakan antara kereta yang paling laris dijual di Amerika Syarikat selama beberapa dekad.

  Perubahan yang paling ketara ialah bentuk Civic yang lebih konvensional. Awda mungkin merasa ia adalah membosankan atau mungkin melegakan penggunaan generasi sebelumnya. Di bawah kepingan logam yang lebih halus terdapat barisan enjin dan pelbagai ciri baharu.

  Saingan kereta sedan yang popular ini adalah Toyota Corolla. Generasi terbaharu, yang mula membuat kemunculannya untuk tahun model 2020, adalah salah satu jenis Corolla terbaik yang dikeluarkan oleh Toyota, dengan gaya sporty dan bahagian dalaman yang dinaik taraf dengan bahan yang lebih baik. Sedan kecil mana yang lebih baik untuk dibeli? Pakar Edmunds membandingkan Civic 2022 dan Corolla 2022.

  Kuasa dan ekonomi bahan api

  Honda menawarkan dua enjin untuk Civic iaitu empat silinder 158 kuasa kuda dan empat silinder turbocharged 180 kuasa kuda yang ditingkatkan yang menjadi stawda rd dalam trim EX dan Touring.

  Enjin turbocharged memberikan kelajuan yang lebih memuaskan serta ekonomi bahan bakar yang dianggarkan EPA sedikit lebih baik. Ia mendapat 36 mpg dalam pemanduan bandar atau lebuh raya berbanding 35 mpg digabungkan untuk enjin asas.

  Foto dari Honda menunjukkan sedan Civic yang direka bentuk semula. Ia mempunyai penampilan baharu dan beberapa lagi ciri teknologi berbanding sebelumnya. – AP
  Toyota Corolla 2022 mengeluarkan enjin 139 kuasa kuda dan mempunyai enjin 169 kuasa kuda yang lebih kuat ditrim SE dan XSE. – Agensi
  Foto dari Toyota menunjukkan sedan Corolla. Corolla terbaik yang dikeluarkan oleh Toyota, dengan gaya sportif dan dalaman yang lebih baik. – AP

  Toyota mempunyai pendekatan yang serupa. Corolla dimulakan dengan enjin 139 kuasa kuda dan mempunyai enjin 169 kuasa kuda yang lebih kuat ditrim SE dan XSE, walaupun kedua-dua enjinnya tidak ada turbocharged.

  Seperti Civic, menggunakan enjin yang lebih berkuasa memberi awda sedikit keuntungan ekonomi bahan bakar, gabungan EPA yang dianggarkan 34 mpg, yang 1 mpg lebih baik daripada enjin asas Corolla.

  Dari sudut pandangan pemandu, Honda Civic mengungguli Toyota Corolla luaran dan dalaman. Semasa pandu ujian dilakukan oleh Edmunds, Civic dengan enjin turbo yang mampu memecut dari sifar hingga 80 kmsj dalam 7.9 saat, yang lebih cepat daripada kereta sedan lain. Corolla, walaupun dengan enjinnya yang lebih kuat, bergerak pada 8.8 saat dan cenderung terasa lebih perlahan daripada hasil yang ditunjukkan. Pemandu mungkin akan merasakan keinginan untuk menaikkan kelajuannya lebih daripada yang mereka lakukan dengan Civic ketika meningkatkan kelajuan di lebuh raya.

  Ciri-ciri dan nilai

  Civic mula dijual dengan harga sekitar AS$22,715 untuk LX asas dan tertinggi pada AS$29,315 untuk Civic Touring. Untuk Corolla, Toyota memasarkan dengan harga AS$21,100 untuk jenis L dan AS$27,000 untuk Corolla XSE. Awda dapat membandingkan antara yang sesuai dengan perbelanjaan awda.

  Kedua-dua sedan ini menjadi standard dengan bantuan pemandu canggih seperti cruise control yang dapat disesuaikan dengan lalu lintas dan bantuan menukar lorong, yang merupakan sistem yang dapat mengarahkan kereta bergerak dengan betul jika awda mula tidak fokus dari lorong awda.

  Ini berfungsi dengan baik, walaupun sistem Corolla kurang cenderung intrusif atau mengganggu kepada pemandu.

  Civic dan Corolla sama-sama dilengkapi dengan skrin sentuh tujuh inci dengan integrasi telefon pintar Apple CarPlay dan Android Auto.

  Honda menawarkan skrin sentuh sembilan inci yang lebih besar ditambah tempat pengecas telefon pintar tanpa wayar dan fungsi tanpa wayar untuk Car Play dan Android Auto, tiga perkara yang tidak dapat awda dapatkan di Corolla.

  Honda dan Toyota mempunyai jaminan waranti asas dan tenaga yang serupa juga. Tetapi Toyota menawarkan dua tahun penyelenggaraan secara percuma.

  Memandu dan keselesaan

  Civic terasa tenang dan gaya sporty ketika lekukan di jalan raya. Corolla kurang mencetus inspirasi. Walaupun bagi pemandu yang tidak berminat dengan pemanduan yang bersemangat, perbezaannya dapat dilihat, dengan Civic menanamkan keyakinan lebih dalam keadaan seharian.

  Pujian bagi kedua-dua Civic dan Corolla yang mempunyai kualiti perjalanan yang menyenangkan. Jalan berlubang digunakan dengan tayar yang sesuai.

  Tempat duduk pemandu juga selesa, walaupun Honda mungkin akan mendapat kelebihan sekiranya tempat duduk pemandunya mempunyai sokongan yang lebih baik.

  Corolla berada pada kelemahan yang berbeza dalam hal ketenangan. Tayarnya agak kuat bunyinya, dapat dilihat pada kelajuan dan menjadi keras di jalan raya, sehingga sukar untuk menenggelamkan bunyinya dengan stereo.

  Ruang tempat duduk belakang serupa untuk kedua-dua sedan, dengan ruang kepala dan ruang kaki yang mencukupi untuk orang dewasa. Civic mempunyai bonet lebih luas yang dapat menampung kargo hingga 14.8 kaki berbanding dengan kapasiti 13 kaki Corolla.

  Untuk barang yang lebih kecil, Civic juga mempunyai tempat simpanan sampah, poket dan ruang yang baik untuk barang peribadi awda.

  Edmuns berkata kedua-duanya adalah pilihan yang mantap di antara sedan ekonomi, dengan reputasi yang dibina berdasarkan ketahanan. Walau bagaimanapun, kelebihan Civic di dalam beberapa elemen menjadikannya pilihan lebih baik. – AP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Biparjoy dijangka terus mengganas

  NEW DELHI, 7 JUN – Jabatan Meteorologi India (IMD) hari ini berkata lekukan dalam yang memuncak menjadi ribut siklon teruk Biparjoy di bahagian timur-tengah...
  - Advertisment -