Clippers tandatangani semula Kawhi

LOS ANGELES, 13 OGOS – Kawhi Leonard akan kekal bersama Los Angeles Clippers, umum kelab NBA tersebut kelmarin selepas mereka mendapatkan semula pemain bintang mereka.

Leonard menolak terma pilihan AS$36 juta untuk musim yang akan datang bagi menjadi pemain ejen bebas.

“Kawhi adalah pemain luar biasa dan seorang pemain yang bersungguh-sungguh untuk memperbaiki dirinya sendiri setiap hari,” kata presiden operasi bola keranjang Clippers, Lawrence Frank dalam kenyataan.

“Kami mengongsikan beberapa matlamat yang sama, termasuk hubungan jangka masa panjang. Perjanjian ini menandakan satu lagi saat yang penting buat pasukan dan peminat kami, ketika kami cuba membina pasukan juara yang berkaliber, di mana pemain mencari kejayaan dan memenuhi impian mereka. Kami tidak sabar untuk bekerjasama dengan Kawhi.”

Musim lalu, merupakan musim kedua Leonard bersama Clippers.

Bermain dalam 52 perlawanan, secara purata menjaringkan 24.9 mata, 6.5 rebound dan 5.2 assist sementara kadar percubaan 51.2 peratus semasa perlawanan dan 88.5 peratus daripada lontaran percuma.

Tetapi Leonard terlepas lapan perlawanan terakhir semasa kempen Clippers selepas mengalami kecederaan di bahagian lutut kanan ketika menentang Utah Jazz.

Dia menjalani pembedahan di bahagian ligamen yang koyak dan besar kemungkinan diketepikan apabila musim 2021-2022 bermula.

“Buat masa ini, kami akan melakukan segalanya yang kami mampu untuk menyokong proses pemulihan daripada kecederaan,” kata Frank. “Kami tidak sabar untuk melihat dia kembali beraksi di atas gelanggang bersama rakan sepasukannya.” – AFP

Gambar fail aksi Kawhi Leonard ketika menentang Hornets. Clippers mengesahkan bahawa mereka telah menandatangani semula Leonard. – AP