Clippers tundukkan Mavericks

DALLAS, 27 NOV – Paul George dan Kawhi Leonard memberikan generasi muda Eropah duo dari Dallas Mavericks yang terbaik di kalangan elit dalam Western Conference.

George menjaringkan 17 daripada 26 matanya pada suku pertama, Leonard menamatkan permainan dengan 28 mata dan Los Angeles Clippers menguasai pertemuan pasukan dengan lima kemenangan mengalahkan Mavericks 114-99, kelmarin.

Clippers menggunakan beberapa pemain pertahanan untuk mengakhiri rekod francais Luka Doncic dalam empat perlawanan dengan sekurang-kurangnya 30 mata dan 10 assists, memecah fenomena 20 tahun permainan awal dengan gol empat daripada 14, Doncic mempunyai 22 mata, lapan rebound dan enam assists.

“Mereka kelihatan mahu untuk memenangi kejuaraan; mereka bermain seperti permainan kalah mati,” kata Porzingis yang mencatat 28 footer dalam 22 saat ke dalam permainan dan 3-pointer daripada tengah-tengah gelanggang hanya sebelum separuh masa berakhir tetapi mengakhiri dengan 3 daripada 8 dari jarak jauh. Dia memiliki 15 mata dan 10 rebound.

“Mereka bermain dengan agresif dan menunjukkan kepada kita bahawa kita perlu belajar bagaimana untuk bermain dalam perlawanan ini. Kita perlu mempunyai perasaan yang sama.”

Patrick Beverley mengalami faul sebagai salah seorang pemain pertahanan yang ditugaskan untuk Doncic, yang terpaksa melakukan pembaikan atas lontaran percuma yang kurang baik, menjadikan 14 daripada 16. – AP

Paul George dan Luka Doncic ketika beraksi dalam suku pertama perlawanan NBA di Dallas. – AP