Saturday, April 20, 2024
29.4 C
Brunei

  -

  Coding.bn Kohort ke-2 dilancarkan

  Oleh Sim Y. H.

  BANDAR SERI BEGAWAN, 14 FEB – Seramai 60 pencari kerja belia dipilih sebagai Coding.bn Kohort ke-2 yang dilancarkan oleh Pihak Berkuasa Industri Teknologi Info-Komunikasi Brunei Darussalam (AITI) dalam majlis yang berlangsung di Bangunan Rekaan dan Teknologi, Anggerek Desa, kelmarin.

  Menurut kenyataan AITI, hari ini, hadir selaku tetamu kehormat pada majlis pelancaran itu ialah Ketua Eksekutif AITI, Ir Haji Jailani bin Haji Buntar yang juga Ketua Bersama Manpower Industry Steering Committee Working Group for ICT Sector (MISC-WG ICT).

  Turut hadir ialah ahli-ahli MISC-WG ICT, para peserta dan organisasi-organisasi hos bagi Coding.bn Kohort ke-2.

  Majlis dimulakan dengan kata alu-aluan oleh Penolong Ketua Eksekutif Kumpulan Pembangunan Industri, AITI, Awang Norshahrul Nizam bin Othman dan diikuti dengan penerangan mengenai Coding.bn yang disampaikan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Grominda Sdn Bhd, Awang Mohd Nur Aiman bin Haji Minorhadi yang dilantik sebagai fasilitator bagi Coding.bn Kohort ke-2.

  Dalam kohort ke-2 program itu, seramai 60 pencari kerja belia telah disasarkan untuk meningkatkan kemahiran mereka dalam keupayaan pengaturcaraan dan kompetensi berkaitan ICT yang lain bagi memenuhi keperluan industri serta meningkatkan lagi potensi untuk pekerjaan mereka. Semasa program berkenaan, para peserta akan melalui pembelajaran intensif selama tiga bulan dan latihan di tempat kerja selama tiga bulan bersama organisasi-organisasi hos. Para peserta juga akan diberikan bimbingan oleh pakar-pakar industri sepanjang program berkenaan.

  Coding.bn merupakan inisiatif AITI dan salah satu program yang dikenal pasti di bawah MISC-WG ICT yang dibangunkan untuk menyediakan pencari kerja belia ICT dengan kemahiran pengaturcaraan yang diperlukan bagi menjadikan mereka lebih bersedia untuk industri dan lebih boleh dipasarkan.

  Organisasi-organisasi hos yang menyertai program berkenaan ialah Activ8 BN, Dossyr Corporation, DotRoot Technologies Sdn Bhd, EVYD Technology Sdn Bhd, InnovAero Sdn Bhd, Jerudong Park Country Club Sdn Bhd, Kolej International Graduate Studies (IGS) Brunei Darussalam, LabWorks Digital, Livewire, MenG: Game Company, Network Integrity Assurance Technologies Sdn Bhd (NiAT), Progresif Sdn Bhd, Rumine Corporation, Sphiere Sdn Bhd, Super Squad BN dan Track and Roll Sdn Bhd.

  Aiman Minorhadi semasa memberikan taklimat mengenai Coding.bn.
  Gambar ramai semasa majlis pelancaran Coding.bn Kohort ke-2 di Bangunan Rekaan dan Teknologi, Anggerek Desa, baru-baru ini. – Gambar serahan AITI
  (Dari kiri) Awang Norshahrul Nizam, Pengiran Sarimah, Haji Jailani dan Aiman Minorhadi.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  5 pekerja jadi sasaran serangan nekad

  KARACHI, 19 APRIL - Seorang pengebom nekad meletupkan jaketnya yang sarat dengan bahan letupan berhampiran sebuah van yang membawa pekerja kereta warga Jepun, yang...