Tuesday, May 30, 2023
23.7 C
Brunei

  -

  Coldplay jana pendapatan RM290.4 juta

  Kumpulan rock popular Britain, Coldplay menjana pendapatan AS$65 juta (RM290.4 juta) daripada Music Of The Spheres World Tour (MOTSWT), sekali gus menjadikan antara jualan siri jelajah konsert yang tertinggi di dunia.

  Menurut ciapan pelayar Twitter, The Boss Asia, Coldplay dan penganjur siri jelajah MOTSWT di Stadium Nasional Bukit Jalil pada 22 November depan dianggarkan mampu meraih jualan tiket sebanyak RM56 juta.

  “Ramalan pertama, jumlah tiket yang akan terjual adalah sebanyak 65,000. Terdahulu, tiket Blackpink terjual 62,000 dan tiket AR Rahman 2023 terjual 67,000.

  “Ramalan kedua, harga tiket #MOTSWT di Indonesia lebih kurang sama di Malaysia. Disebabkan tak tahu jumlah setiap kategori tempat duduk, kita anggarkan harga tiket (RM862.50) untuk mewakili harga semua tempat duduk.

  “Jadi, jumlah kasar jualan tiket Coldplay #MOTSWT di Bukit Jalil adalah RM56,062,500 juta.

  Coldplay bakal mementaskan konsert dalam siri jelajah MOTSWT di Stadium Nasional Bukit Jalil pada 22 November depan. – Agensi

  “Dengan jumlah ini, Billboard jangka #MOTSWT akan menjana pendapatan AS$600 juta (RM2.6 billion) untuk Coldplay, sekali gus menjadikan #MOTSWT dalam senarai Top 5 jelajah paling berjaya di dunia,” lapor ciapan The Boss Asia.

  Sementara itu, The Boss Asia turut menjelaskan majoriti jualan tiket konsert bukanlah sepenuhnya diterima oleh Coldplay.

  “Ada banyak kos terbabit untuk menganjurkan konsert. Keuntungan jualan tiket akan diperoleh artis, tempat, promoter dan kerajaan.

  “Jualan tiket untuk bayar apa? Pertama, tempahan dan pengurusan bayaran.

  “Sebanyak 10 peratus jualan tiket akan digunakan untuk membayar kos tiket dan pemprosesan (cetakan, platform, pengurusan).

  “Sebahagian 10 peratus akan diberikan semula kepada artis, pemilik lokasi dan promoter.

  “Kedua, cukai hiburan. Kadar cukai hiburan berbeza mengikut negara dan Malaysia sebanyak 25 peratus,” tulisnya. – Agensi

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China sedia hantar orang awam pertama ke angkasa lepas

  CHINA, 29 MEI - China akan menghantar angkasawan awam pertamanya ke angkasa lepas sebagai sebahagian daripada misi kru ke stesen angkasa Tiangong, esok, ketika...
  - Advertisment -