Wednesday, April 17, 2024
31 C
Brunei

  -

  Colombia tangkap kapal selam narko bawa hampir 800 kg kokain

  BOGOTA, 23 JAN – Colombia telah memintas kapal selam narkotik pertamanya pada tahun ini, kata tentera laut kelmarin, ketika pengedar dadah di negara Amerika Selatan itu menghasilkan jumlah rekod kokain yang ditujukan untuk Eropah dan Amerika Syarikat.

  Kapal selam itu dipintas pada pagi Sabtu di luar Pantai Pasifik Colombia, kata jurucakap tentera laut Kapten Wilmer Roa. Kraf buatan sendiri sepanjang 15 meter itu membawa hampir 800 kilogram kokain dalam bungkusan kecil sebesar batu bata. Bungkusan itu dicop dengan imej kala jengking dan bendera Mexico.

  “Pada hakikatnya, ini adalah rampasan kecil”, kata Roa. “Kami telah menangkap kapal selam dengan hampir 3,500 kilo” dadah.

  Roa berkata tahun lepas tentera laut Colombia menawan 10 kapal selam narkotik.

  Kerajaan Colombia telah bergelut untuk mengehadkan pengeluaran kokain dalam beberapa tahun kebelakangan ini, ketika kumpulan pemberontak dan kumpulan pengedar dadah mengambil alih wilayah yang ditinggalkan oleh gerila Angkatan Bersenjata Revolusioner Colombia berikutan perjanjian damai kumpulan itu dengan kerajaan pada tahun 2016.

  Menurut pejabat PBB untuk Dadah dan Jenayah, kawasan yang ditanam dengan semak koka di Colombia mencapai ketinggian sepanjang masa iaitu 230,000 hektar pada tahun 2022, dengan potensi pengeluaran kokain juga meningkat kepada 1,700 tan – peningkatan 24 peratus daripada tahun sebelumnya.

  Tetapi sementara pengeluaran kokain meningkat di Colombia, Ecuador menjadi laluan popular untuk menyeludup dadah.

  Pada hari Sabtu, pegawai di Ecuador mengumumkan mereka juga telah merampas sebuah kapal selam yang membawa 3.2 tan kokain. Kapal selam itu ditangkap dengan maklumat yang dibekalkan oleh tentera laut Colombia.

  Roa menjelaskan bahawa pengedar dadah menggunakan badan bot laju untuk membuat kapal selam, dan menyesuaikannya supaya mereka boleh bergerak sedikit di bawah permukaan laut.

  “Sesetengah orang mati di dalam mesin ini, kerana mereka mengalami kegagalan mekanikal, atau mempunyai saluran yang sangat kecil untuk membiarkan udara segar masuk,” katanya. – AP

  – Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Pemimpin China, Jerman bincang krisis Ukraine

  BEIJING, 17 APRIL - Presiden China, Xi Jinping bertemu dengan Canselor Jerman, Olaf Scholz di Wisma Tetamu Diaoyutai Beijing, kelmarin. Pemimpin kedua-dua negara bertukar-tukar pandangan...