Conte mahu tebus kekecewaan Eropah

LONDON, 11 Sept – Kecewa dengan kegagalannya sebelum ini dalam Liga Juara-Juara, pengurus Chelsea, Antonio Conte telah menetapkan sasarannya pada misi penebusan apabila dia kembali ke kejohanan itu selepas empat tahun.

Conte masih menanggung parut di malam Istanbul 2013 apabila Juventus mengalami kekalahan mengejut kepada Galatasaray yang menyebabkan gergasi Itali itu tersingkir dari kejohanan elit Eropah itu.

Penyingkiran memalukan itu masih menjadi pengalaman terakhir Liga Juara-Juara Conte, tetapi dua akan menamatkan penantian itu Rabu ini ketika Chelsea menghoskan kelab Azerbaijan, Qarabag dalam perlawanan pembukaan Kumpulan C.

Setelah menerajui Chelsea bagi gelaran Liga Perdana musim lepas, pengurus berusia 48 tahun itu pasti mahu memberikan kelab London itu mahkota kedua Liga Juara-Juara.

Tetapi pengalan pahit akan terus mengingatkan Conte agar tidak memandang mudah pasukan lain.

Dalam kempen Liga Juara-Juara pertamanya pada tahun 2012-2013, Juventus tersenarai bersama Chelsea, Shakhtar Donetsk dan Nordsjaelland.

Pasukan Conte memenangi kumpulan dengan tiga menang dan tiga seri, termasuk kemenangan 3-0 ke atas Chelsea di Itali dan seri 2-2 di Stamford Bridge.

Juventus mengatasi Celtic dalam peringkat 16, dengan kemenangan 3-0 dan 2-0.

Tetapi di suku akhir, Juve mendapati diri mereka tersekat ketika menentang Bayern Munich.

Meskipun skuad Conte mendominasi Serie A, di mana mereka memenangi gelaran dengan kelebihan sembilan mata, Bayern memberikan pengajaran di Eropah.

Bayern menang 2-0 di gelanggang sendiri dan mara ke separuh akhir dengan satu lagi kemenangan dengan jaringan yang sama di Turin. – AFP