COVID-19: ASEAN perlu rangka pelan pemulihan

KUALA LUMPUR, 14 APRIL – Malaysia mencadangkan ASEAN merangka Pelan Pemulihan Ekonomi Pasca COVID-19 bagi memberi tumpuan bukan sahaja kepada aspek kewangan, bahkan jaringan keselamatan sosial, jaminan makanan dan pendidikan kepada penduduk serantau.

Perkara itu disuarakan semasa Sidang Kemuncak Khas ASEAN Mengenai COVID-19 yang diadakan hari ini menerusi persidangan video dipengerusikan Perdana Menteri Vietnam, Nguyen Xuan Phuc dan disertai ketua-ketua kerajaan 10 anggota pertubuhan serantau itu.

Dalam kenyataan hari ini, Pejabat Perdana Menteri memaklumkan Pelan Pemulihan Ekonomi ASEAN itu perlu mengandungi langkah-langkah untuk menjamin rangkaian bekalan kepada 600 juta penduduk rantau ini.

“Ini termasuk memastikan kelancaran aliran bekalan untuk perubatan, makanan dan barang keperluan; di samping prasarana kritikal untuk laluan perdagangan melalui udara, darat dan laut,” katanya.

Menurut kenyataan itu, semua negara menghadapi masalah yang sama dan negara-negara anggota ASEAN perlu bekerjasama bagi memastikan tidak ada yang tercicir.

Nguyen Xuan Phuc ketika berucap menerusi persidangan video bersama pemimpin-pemimpin ASEAN, kelmarin. – AFP

ASEAN juga perlu mengelak daripada mengenakan sebarang sekatan tidak perlu yang boleh menghalang kelancaran bekalan perubatan, makanan dan barang keperluan.

Kenyataan itu memaklumkan Malaysia menyeru negara anggota ASEAN agar meningkatkan kesiapsiagaan dalam menghadapi landskap baharu di rantau ini.

“ASEAN tidak boleh dibiarkan kembali ke zon selesa, sebaliknya membangunkan rantau Asia Tenggara sebagai pusat pertumbuhan dan kuasa baharu, bukan hanya untuk 600 juta penduduknya bahkan untuk seluruh dunia,” kata kenyataan itu.

Malaysia juga menyokong pengwujudan COVID-19 ASEAN Response Fund (Dana Khas COVID-19 ASEAN) untuk meningkatkan skala stok kecemasan sedia ada bagi menghadapi kemungkinan wabak pada masa depan.

Menurut kenyataan itu, ASEAN perlu terus membangunkan rizab bekalan perubatan serantau, selain menggunakan rizab gudang simpanan sedia ada yang relevan bagi membantu keperluan negara anggota ketika kecemasan kesihatan. – Bernama