COVID-19: Australia laksana ‘sempadan’ antara negeri

SYDNEY, 13 OGOS – Penularan koronavirus yang semakin memburuk di Sydney membuatkan kawasan-kawasan di dalam Australia menaikkan jambatan angkat di bandar itu dan kawasan sekitarnya hari ini dengan melaksanakan larangan perjalanan tak dijangkakan.

Barat Australia menjadi negeri terbaharu melaksanakan sekatan ketat ke atas perjalanan dari New South Wales dan ibu negerinya yang mencatatkan rekod 390 jangkitan baharu hari ini.

Ketua Menteri Barat Australia, Mark McGowan mengatakan bermula Selasa, pengembara yang akan melakukan perjalanan perlu mendapatkan satu pengecualian untuk memasuki negerinya, menyediakan ujian negatif COVID-19, menunjukkan bukti mendapat sekurang-kurangnya satu dos vaksin dan menjalani kuarantin rumah 14 hari serta memuat naik satu aplikasi penjejakan di telefon mereka.

Jika kes-kes di Sydney naik melepasi 500 sehari, pengembara perlu menjalani kuarantin hotel mandatori 14 hari dan pengecualian akan dihadkan hanya kepada sebilangan kecil termasuk pasukan tentera.

McGowan mengatakan langkah-langkah – yang lebih ketat berbanding kebanyakan sempadan antarabangsa adalah ‘sukar’ namun ‘secara keseluruhannya agak adil.’ – AFP

Pengunjung meluangkan waktu petang di MrsMacquarie’sPoint di tengah-tengah perintah berkurung dilanjutkan kerana pandemik COVID-19 di Sydney, 13 Ogos. –AFP