COVID-19 bukan dari makmal Wuhan

BEIJING, 4 OGOS – Pakar Perancis, Gabriel Gras berkata kemungkinan virus COVID-19 berpunca dari makmal Wuhan adalah sifar.

Gras yang terlibat dalam pembinaan dan perakuan makmal P4 Institut Pengajian Virus Wuhan itu yakin tentang keselamatan makmal tersebut dan menolak khabar angin media Barat.

Mengikut laporan, makmal tersebut dibina dengan usaha sama oleh Perancis dan China.

Menurut Gras, pembinaan dan pengoperasian makmal itu mematuhi standard yang amat ketat.

Sementara itu, kos pengoperasian makmal P4 adalah amat tinggi, termasuk daripada segi dana mahupun masa.

Penduduk berbaris untuk menjalani ujian swab waktu malam di Wuhan, wilayah Hubei, tengah China pada 3 Ogos. – AFP

Menurut Gras, patogen tahap keselamatan tiga tidak perlu dikendalikan di makmal tahap keselamatan empat; manakala patogen tahap keselamatan dua juga tidak perlu dikendalikan di makmal tahap keselamatan tiga.

Virus korona termasuk COVID-19 tergolong dalam patogen tahap dua atau tiga, bukanlah tahap empat.

Justeru katanya, virus COVID-19 adalah berasal dari alam semula jadi dan bukan ‘dihasilkan’ di makmal, inilah konsensus dalam kalangan saintis pada masa ini.

Gras pernah berkhidmat sebagai pakar teknologi di Kedutaan Perancis di China dan merupakan penyelaras pelaksanaan perjanjian kerjasama penyakit berjangkit baharu China-Perancis pada 2004.

Dalam berita berasingan, China hari ini melaporkan jumlah jangkitan koronavirus tempatan tertingginya ketika kempen ujian besar-besaran mendapati jejak varian Delta, mencetuskan pihak berkuasa untuk menyekat perjalanan ke bandar-bandar utama.

Kerajaan tempatan telah menguji jutaan penduduk seluruh bandar dan menyekat pergerakan mereka setelah jumlah rasmi hari ini mendedahkan 71 jangkitan baharu – paling banyak sejak Januari, namun jumlah keseluruhannya rendah meskipun ia menular ke puluhan buah bandar.

Pihak berkuasa imigresen China hari ini mengumumkan ia akan menghentikan pengeluaran pasport dan dokumen lain yang diperlukan untuk keluar negara dalam kes-kes ‘tidak penting dan bukan darurat’. – Bernama/AFP