COVID-19 di Jakarta makin membimbangkan

JAKARTA, 31 OGOS – Kes positif baharu COVID-19 di Jakarta direkodkan melebihi angka 1,000 kes untuk tempoh dua hari berturut-turut sejak semalam, menjadikan provinsi itu kini mencatatkan kes positif keseluruhan berjumlah 40,086 kes.

Jurucakap Pemerintah Indonesia berkenaan COVID-19, Prof Wiku Adisasmito dalam sidang medianya yang disiarkan di youtube rasmi Badan Nasional Pengurusan Bencana Indonesia (BNPB) berkata, 1,049 kes positif baharu direkodkan di Jakarta dalam tempoh 24 jam lepas, selepas mencatatkan 1,094 kes positif baharu pada hari sebelumnya.

Beliau berkata pemerintah Jakarta perlu lebih tegas dalam menguatkuasakan peraturan yang ditetapkan menerusi Pembatasan Sosial Berskala Besar (PSBB) fasa transisi di Jakarta, yang antaranya mewajibkan pemakaian pelitup muka di tempat awam, penjarakan fizikal di tempat awam dan kerja serta rumah-rumah ibadat. Bagi jumlah kes positif keseluruhan di Indonesia, kes positif virus itu kini meningkat kepada 174,796 iaitu tambahan sebanyak 2,743 kes.

Bagi tempoh 12 tengah hari semalam sehingga 12 tengah hari ini itu juga, sebanyak 74 lagi kematian berlaku, menjadikan jumlah kematian keseluruhan di Indonesia kini 7,417 orang. – Bernama