COVID-19: dua kes import baharu

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 25 NOVEMBER – Sebanyak 69 kes baharu jangkitan COVID-19 telah dicatatkan di Negara Brunei Darussalam pada hari ini, menjadikan jumlah keseluruhan kes COVID-19 kepada 14,840 orang.

Menurut Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Haji Jaafar, terdapat tambahan 46 kes baharu kepada tiga kluster aktif yang sedia ada pada hari ini yang merupakan kontak-kontak terdekat kepada beberapa kes positif sebelumnya.

Beliau mengongsikannya semasa sidang media harian di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan, hari ini.

Yang Berhormat Menteri Kesihatan juga mengongsikan bahawa tidak ada kluster baharu dikesan pada hari ini.

Manakala lapan kluster telah ditutup setelah tidak ada kes dikesan di dalam kluster berkenaan selama 28 hari iaitu Kluster Mamih Cafe, Kluster 5214, Kluster 6987, Kluster 9483, Kluster 11299, Kluster 11554, Kluster 11702 dan Kluster 12536, menjadikan jumlah kluster yang aktif menurun kepada 134 kluster.

Yang Berhormat Menteri Kesihatan ketika sidang media di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan. – Gambar oleh Muiz Matdani

“Selain itu, terdapat dua kes import yang dicatatkan pada hari ini yang telah tiba ke Negara Brunei Darussalam dari Jakarta dengan menaiki Penerbangan Diraja Brunei BI736 pada 19 November 2021,” jelas Yang Berhormat Dato.

Manakala, terdapat 21 kes baharu yang masih dalam siasatan bagi mengenalpasti sumber jangkitan.

“Sebanyak 70 kes telah disahkan sembuh pada hari ini yang membawa jumlah kes yang sembuh di negara ini kepada 14,280 kes manakala jumlah kes aktif ialah sebanyak 461 kes,” tambahnya lagi.

Dalam kalangan kes-kes yang sedang ada dalam rawatan sekarang, Yang Berhormat Menteri Kesihatan menyatakan bahawa empat kes adalah dalam kategori 5 dan sedang dirawat di unit rawatan intensif dan kesemua mereka memerlukan bantuan mesin pernafasan (artificial ventilation) dengan satu kes memerlukan bantuan mesin tambahan heart-lung machine (ECMO).

“Sementara itu, satu kes lain dikategorikan dalam kategori 4 iaitu yang di bawah pemantauan rapi dan memerlukan bantuan oksigen,” tambah Yang Berhormat Dato.

Manakala dalam tempoh 24 jam yang lalu, sebanyak 4,901 sampel telah diuji bagi virus SARS-CoV-2 yang membawa jumlah keseluruhan ujian makmal dijalankan sejak Januari 2020 kepada 601,399 ujian.

Manakala bagi Operasi Peralihan yang dijalankan dari jam 10 malam hingga 4 pagi tadi, buat pertama kalinya Yang Berhormat Menteri Kesihatan telah mengumumkan bahawa tidak ada pelanggaran arahan telah dikeluarkan denda kompaun di seluruh negara.

Di hujung kenyataannya, beliau menyeru orang ramai untuk bersama-sama memberikan kerjasama padu kepada usaha-usaha kerajaan mengawal penularan COVID-19 di negara dan semoga segala usaha yang kita lakukan mendapat keberkatan dari Allah SWT.