COVID-19: pengurangan sekatan ditangguhkan

MELBOURNE, AUSTRALIA, 25 OKT – Penularan COVID-19 di utara Melbourne telah menyebabkan pihak berkuasa kesihatan di Victoria, Australia menangguhkan pengurangan sekatan yang dikuatkuasakan di bandar tersebut.

Perdana Menteri Victoria, Daniel Andrews menangguhkan sebarang pengumuman mengenai pelonggaran hari ini tatkala negara itu kini sedang menunggu keputusan ujian COVID-19 terhadap 3,000 orang di utara bandar itu dalam tempoh 24 jam terakhir.

Dia menggambarkannya sebagai langkah untuk berwaspada – bagi memastikan tiada sebarang penyebaran komuniti secara meluas yang terkait dengan kluster tersebut.

Antara arahan yang wajib dipatuhi ialah pemakaian penutup mulut dan hidung dan tidak melakukan perjalanan melebihi 25 kilometer dari rumah.

Pada permulaan gelombang kedua sejak dua bulan yang lalu, Andrews mengisytiharkan perintah berkurung pada waktu malam dan menutup sebahagian besar perniagaan. “Saya tahu ini mengecewakan,” kata Andrews.

“Saya tahu orang ramai kini sedang menantikan pengumuman dan perubahan mengenai larangan tersebut, tetapi ia adalah sesuatu yang belum dapat dilaksanakan ketika ini,” tambahnya.

Victoria melaporkan tujuh kes koronavirus baharu hari ini, dengan enam berkaitan dengan kes baharu, yang melibatkan 39 orang dari 11 buah rumah.

Tidak ada kematian baharu dicatatkan, menjadikan jumlah kematian kekal 817 di peringkat negeri dan 905 di seluruh negara. – AFP