COVID-19 satu iktibar daripada Allah SWT

Oleh Salawati Haji Yahya

Sehingga kini, dunia dan tidak terkecuali negara kita masih di bawah ancaman penularan wabak COVID-19 dengan jangkitan berlaku di mana-mana dan sesiapa sahaja berisiko untuk dijangkiti.

Setentunya sesiapa sahaja tidak mengira peringkat umur dan jantina pasti terkesan dengan cabaran dan dugaan yang diwujudkan oleh wabak COVID-19 ini.

Berlakunya penularan wabak koronavirus ini, bukanlah satu kejadian yang sia-sia kerana sesungguhnya Allah adalah Maha Suci dari melakukan perkara yang sia-sia. Sebagai umat yang berakidah, sangat mustahak untuk mengetahui dan sekali gus meyakini, bahawa COVID-19 adalah benar-benar satu iktibar daripada Allah. Kerana datangnya ia adalah daripada Allah dan di mana apa saja yang datang daripada Allah itu, pastinya ada hikmah atau rahsia di sebaliknya.

Perkara tersebut ditekankan oleh Mufti Kerajaan, Yang Berhormat Pehin Datu Seri Maharaja Dato Paduka Seri Setia (Dr) Ustaz Haji Awang Abdul Aziz bin Juned semasa menyampaikan ceramah khas Majlis Ilmu 2021 dalam rancangan Rampai Pagi Edisi Khas sempena Majlis Ilmu 2021 yang disiarkan di Radio Televisyen Brunei, kelmarin.

Menurutnya, dengan bercermin kepada Al-Quran dan as-sunnah, musibah selaku iktibar, berlaku biasanya berpunca daripada kesalahan atau dosa manusia. Ini di sebabkan kesalahan atau dosa itulah, Allah menghukum atau mengajar mereka dengan musibah supaya pada mula-mula dirasakan dulu peritnya musibah, yang kemudian baru menyusul kesedaran menjadikannya iktibar.

Yang Berhormat Pehin Datu Seri Maharaja Dato Paduka Seri Setia (Dr) Ustaz Haji Awang Abdul Aziz semasa menyampaikan ceramah khas Majlis Ilmu 2021 dalam rancangan Rampai Pagi Edisi Khas sempena Majlis Ilmu 2021 yang disiarkan melalui Radio Televisyen Brunei. – Gambar serahan Jabatan Mufti Kerajaan
Berlakunya penularan wabak koronavirus ini, bukanlah satu kejadian yang sia-sia kerana sesungguhnya Allah adalah Maha Suci dari melakukan perkara yang sia-sia.

Yang Berhormat Pehin turut memberi contoh mudah bagi hukuman meminum arak adalah sebatan dan hukuman kerana mencuri pula ialah potong tangan. Kedua-dua hukuman, jelasnya, merupakan iktibar (pengajaran dan peringatan), supaya orang jangan meminum arak dan jangan mencuri dan dalam makna lain, iktibar itu juga adalah ‘amaran’.

“Kita sebagai umat Nabi Muhammad SAW atau umat yang datang setelah Baginda lahir, adalah sangat beruntung berbanding dengan umat-umat yang terdahulu. Ini kerana umat Nabi Muhammad tidak akan dihukum dengan hukuman kemusnahan total, sebagaimana berlaku ke atas umat-umat yang terdahulu kerana doa nabi kita ini telah diterima oleh Allah supaya umat Baginda tidak akan dihukum dengan hukuman kemusnahan total itu.

“Kerana itulah kita masih saja dapat menyaksikan, walau terdapat tempat-tempat yang dilanda bagaimanapun dahsyatnya musibah pun, seperti musibah-musibah tsunami, gempa bumi, kebakaran-kebakaran yang memusnahkan ribuan hektar kawasan, lahar gunung berapi yang meranapkan ribuan bangunan, bahkan lahar itu juga mengalir ke laut menjadikan laut mendidih, namun kemusnahan masih sahaja di tahap yang terhad, tidak menyeluruh,” jelas Yang Berhormat Pehin.

Katanya lagi, “Di dalam Al-Quran Al-Karim, banyak dirakam kisah nabi-nabi ‘alaihissalam dan kaum mereka masing-masing.

“Kaum-kaum ini dihukum oleh Allah dengan pelbagai rupa musibah setimpal dengan dosa masing-masing dan kaum-kaum tersebut musnah tiada yang tinggal, kecuali para nabi dan pengikut-pengikut mereka yang beriman sahaja yang diselamatkan oleh Allah.”

Yang Berhormat Pehin seterusnya menambah, kita penduduk dunia di zaman mutakhir ini, masih saja ada peluang atau kesempatan untuk menyedari kesalahan-kesalahan lama kita, yang kiranya (mungkin) inilah juga yang menyebabkan Allah murka menurunkan COVID-19. Sambil menyedari itu, kita juga terus berpeluang untuk menyahut seruan atau galakkan daripada Allah untuk kita menebus diri dengan istighfar atau taubat.

Menurut Yang Berhormat Pehin, ini adalah keuntungan umat akhir zaman, masih saja sempat, kerana diberi peluang oleh Allah untuk rujuk kepadaNya dengan taubat, walaupun seba- nyak mana manusia telah dan sedang melakukan dosa atau kesalahan, dan barang siapa yang rujuk, pasti sahaja akan mendapat keampunan.

Oleh itu, sebagai umat Islam jangan lepaskan peluang ini untuk menyahut seruan beristighfar atau taubat yang berulang-ulang kali diungkapkan oleh Allah dalam kitabNya Al-Quran.

Allah mendatangkan musibah selaku iktibar ialah supaya kita insaf, dan setelah insaf itu, tentu saja kita mesti kembali kepadaNya (bertaubat) meminta ampun. Barulah ada makna kita memanfaatkan iktibar itu.

“Setelah bertaubat, barulah akan berlaku perhitungan Allah terhadap kita. Apa dia perhitungan Allah itu? Dia akan mendatangkan rahmat, melepaskan kita daripada musibah yang sedang kita hadapi,” jelasnya.

Apabila ini dibuat, Allah berjanji akan mengangkat apa jua jenis kesusahan kita, sama ada ia berupa penyakit, sempit rezeki, lambat dapat zuriat, atau selalu didatangi oleh musibah, semua itu akan terangkat atau terlerai dengan istighfar, diganti dengan turunnya rahmat daripada Allah.

Berbangkit dari pandemik COVID-19 juga, masyarakat dunia di mana sahaja, sedang terdedah kepada kesan emosi dan kesihatan mental. Ini juga jangan kita lupa ia adalah iktibar dan perubahan norma baharu kehidupan, banyak memberi infak kepada emosi dan kesihatan mental.

“Pembatasan pergerakan dan aktiviti sosial sangatlah merimaskan, bukankah dengan pembatasan itu banyak kepentingan-kepentingan yang terjejas? Ekonomi boleh lebur kerana pekerjaan hilang, perusahaan dan perniagaan terhenti, yang risikonya boleh membawa macam-macam hal,” jelasnya.

Inilah antara sebab yang menjadikan kesihatan mental dipersoalkan bersempena menyambut Hari Kesihatan Mental Sedunia pada tahun ini.

Di Brunei, sejumlah 1,058 panggilan dicatatkan sejak Ogos hingga September 2021 dan terdapat peningkatan panggilan meminta nasihat bagi kesihatan mental termasuk berkaitan dengan COVID-19.

Sementara di negara jiran pula telah menganggarkan hampir 500,000 individu yang berumur 16 tahun ke atas mengalami kemurungan (depression). Jadi jelas, COVID-19 tidak terlepas dari menjadi punca tekanan emosi yang merisaukan.

Antara isu kesihatan mental, menurut Yang Berhormat Pehin, termasuklah tekanan perasaan dan kemurungan yang juga merupakan faktor dalaman yang berpangkalan di hati, dan apabila berlaku krisis mental, bererti hatilah yang bermasalah iaitu tidak tenteram, kacau bilau, resah gelisah dan murung.

Jelas Yang Berhormat Pehin, apabila ini berlaku, pihak perubatan antara lain menyarankan untuk melakukan aktiviti fizikal secara tetap, seperti bersenam atau beriadah, gunakan lebih banyak masa untuk berbual-bual dengan keluarga.

Selain melayani hobi yang baik seperti berternak, bercucuk tanam atau bertukang dan seumpamanya tentu saja mampu merehatkan minda, meredakan stres dan meleraikan perkara-perkara kusut dalam kepala.

Di samping itu, tegasnya, ada lagi yang jangan sekali-kali diabaikan kerana ia amat perlu untuk merawat dan mengubat penyakit-penyakit hati, penyakit kepala berkecemuk dan penyakit murung itu iaitu dengan mendekati Allah dan merawat ‘dalaman’ kita dengan zikir. Kita melakukan perkara ini bukan bersendirian tapi kita sudah berdua iaitu dengan Allah SWT.

Yang Berhormat Pehin seterusnya berkata, “Bersempena dengan menyambut Hari Kesihatan Mental Sedunia, dalam saat-saat yang amat mencabar ini, kita orang-orang Islam yang mengaku beriman tidaklah sepatutnya terlalu risau, terlalu runsing dengan gejala-gejala mental, kerana kita sudah sedia ada cara, sudah sedia ada ubat yang ampuh untuk mengekalkan kesihatan mental iaitu dengan zikirullah (berdzikir kepada Allah).”

Cara atau ubat ini, tegas Yang Berhormat Pehin, bukanlah siapa-siapa yang mencipta dan bukan keluar dari kilang-kilang membuat ubat, tapi ia adalah langsung daripada Allah sebagai kurnia istimewa daripadaNya.

“Ingatilah banyak-banyak kepada Allah. Sebutlah banyak-banyak zikir kepadaNya, terutama, bacalah selalu Al-Quran,” tekannya.

Tambah Yang Berhormat Pehin, “Insya- Allah, Allah menjamin dalaman kita, mental, rohani kita akan tetap sihat, walau, datang macam mana pun tangkarah dunia, atau gelombang COVID-19, tidak akan dapat Insya-Allah, untuk menjadikan mental orang-orang yang berzikir itu bermasalah atau sakit.

“Kalau kita bersenam, bersenamlah; beriadah, beriadahlah; namun ini, tidak menghalangi untuk melakukannya sambil berzikir. Semua ini kalau kita lakukan, dapat pahala dan juga akan memberi infak kepada hati jadi tenteram, mental dan jiwa jadi sihat sebagaimana jaminan Allah.

“Demikian petunjuk Al-Quran untuk kesihatan mental, rohani, malah untuk kesihatan dalaman kita seluruhnya,” tegasnya.