Thursday, October 5, 2023
23.8 C
Brunei

  -

  COVID-19: Sebanyak 99.74 peratus kes baharu di Sarawak tiada gejala, ringan

  KUCHING, 19 SEPT – Sebanyak 99.74 peratus daripada 2,707 kes baharu jangkitan COVID-19 di Sarawak hari ini tidak bergejala dan bergejala ringan, menurut Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) Sarawak.

  JPBN Sarawak menerusi satu kenyataan memaklumkan daripada jumlah kes baharu itu, 1,788 kes merupakan kategori satu (tiada gejala), 912 kes kategori dua (gejala ringan), satu kes kategori tiga (jangkitan paru-paru), dua kes kategori empat (memerlukan oksigen) dan empat kes kategori lima (memerlukan ventilator).

  “Dengan penambahan kes baharu itu, jumlah kumulatif kes COVID-19 di negeri ini meningkat kepada 179,788 kes,” menurut kenyataan itu.

  Selain itu, pada hari ini juga sebanyak 20 kematian direkodkan di Sarawak sekali gus menjadikan angka kematian meningkat kepada 689 orang.

  Kesemua mangsa yang berusia lingkungan 45 hingga 97 tahun itu mempunyai latar belakang penyakit kronik seperti penyakit darah tinggi, jantung dan buah pinggang.

  JPBN turut mengisytiharkan satu kluster baharu melibatkan pekerja di sebuah premis makanan di Miri iaitu kluster Jalan Taman Raja dengan 24 individu dikesan positif COVID-19 hasil saringan 151 individu. – Bernama

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di Taiwan

  TAIPEI, 4 OKT - Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di beberapa bahagian di Taiwan pada hari ini ketika pulau itu bersiap sedia menghadapi angin...