COVID-19: Singapura rekod lebih 11,000 kes

SINGAPURA, 23 APRIL – Kementerian Kesihatan Singapura (MOH) telah mengesahkan 1,037 lagi kes jangkitan COVID-19 di republik itu hari ini, menjadikan jumlah keseluruhan 11,178.

Dalam satu kenyataan hari ini, MOH menyatakan majoriti besar kes terbabit melibatkan asrama pekerja asing, manakala hanya 12 kes melibatkan warganegara Singapura ataupun penduduk tetap.

Kementerian itu menyatakan, mereka masih lagi mendapatkan butiran lengkap mengenai kes-kes itu dan kenyataan yang telah dikemas kini, akan dikeluarkan malam ini.

Singapura telah melanjutkan tempoh langkah pemutus rantaian selama sebulan dan dijadualkan berakhir 4 Mei, kepada empat minggu lagi, ke 1 Jun.

Salah satu daripada objektif pelanjutan tersebut adalah, bagi mengesan dan mengekang sebarang kebocoran yang berlaku di kluster asrama pekerja kepada masyarakat, dan mengelakkan kluster baru terjadi dan merebak sehingga tidak terkawal.

Sehingga tengah hari 22 April, data yang dikeluarkan lewat Rabu, MOH telah mengenal pasti lapan kluster baru dan kebanyakannya melibatkan asrama pekerja. – Bernama