COVID-19: Tiada lagi status merah

TEHRAN, 24 APRIL – Kementerian Kesihatan Iran hari ini berkata bahawa negara yang dilanda virus itu tidak lagi berada dalam status ‘merah’ ketika mengumumkan 93 kematian lagi akibat wabak COVID-19.

Jurucakap Kementerian, Kianoush Jahanpour berkata bilangan kematian akibat virus itu adalah dalam tempoh 24 jam terakhir dan kini membawa jumlah keseluruhan kepada 5,574.

Jahanpour juga mengumumkan sebanyak 1,168 lagi kes baharu jangkitan koronavirus, menjadikan jumlah kes positif di negara itu kepada 88,194.

Bagaimanapun, dia berkata bahawa 66,596 pesakit telah diarahkan untuk pulang dari hospital selepas sembuh dari penyakit itu.

“Tidak ada provinsi kita yang merah, tetapi amaran tetap ada, dan keadaan sama sekali tidak akan dianggap normal,” katanya.

Seorang wanita menggunakan penutup mulut dan hidung semasa melalui pasar jualan Qazvin di ibu negara Iran, Tehran pada 22 April lalu. Kementerian kesihatan Iran kelmarin berkata negara yang dilanda virus itu tidak lagi berada dalam status ‘merah’ ketika mengumumkan 93 kematian lagi akibat wabak COVID-19. – AP

Jumlah sebenar mereka yang terbunuh dan mungkin dijangkiti virus dalam konteks yang lebih luas adalah dianggap jauh lebih tinggi daripada jumlah rasmi yang diumumkan Iran.

Iran telah berusaha untuk mengekang penularan virus itu yang telah menjejaskan negara itu sejak mendedahkan kes pertamanya lebih dari dua bulan yang lalu.

Kes kematian pertama yang diumumkan pada 19 Februari lalu berlaku di kota suci Syiah Qom, selatan ibu kota.

Wabak itu kemudiannya merebak dengan cepat ke seluruh 31 wilayah negara itu.

Meskipun masih memerangi virus tersebut, kerajaan Iran telah membenarkan kebanyakan perniagaan dibuka semula sejak 11 April selepas ditutup sebahagian besarnya pada pertengahan bulan Mac bagi mencegah penyebaran virus berkenaan. – AFP