COVID: 2,739 kes aktif, 523 sembuh

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 7 APRIL – Sebanyak 761 dos vaksin COVID telah diberikan kepada kanak-kanak berumur lima hingga 11 tahun, kelmarin, yang membawa kepada jumlah keseluruhan pemberian vaksin kepada 2,664 dos iaitu 6.2 peratus daripada kanak-kanak dalam kumpulan umur tersebut.

Sementara itu, liputan bagi penduduk negara ini yang telah menerima tiga dos vaksin adalah pada kadar 62 peratus, menurut Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Haji Jaafar dalam Sidang Media bagi Situasi Terkini Jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan, hari ini.

Yang Berhormat Dato turut memaklumkan bahawa sebanyak 346 kes baharu telah dilaporkan pada hari ini iaitu 320 kes hasil ujian pantas antigen (ART) dan 26 kes adalah hasil 632 ujian makmal RT-PCR yang telah dilakukan dalam masa 24 jam yang lalu.

“Oleh itu, jumlah keseluruhan kes yang dilaporkan di Negara Brunei Darussalam setakat ini ialah 137,585 kes,” jelas Yang Berhormat Dato. Selain itu, menurut beliau, terdapat dua kes yang dikategorikan dalam kategori 5 iaitu mereka yang memerlukan rawatan di unit rawatan intensif (ICU).

“Manakala dua kes sedang berada di kategori 4 yakni mereka yang memerlukan bantuan oksigen dan di bawah pemantauan rapi,” tambahnya. Yang Berhormat Menteri Kesihatan seterusnya mengongsikan bahawa sebanyak 523 kes telah disahkan sembuh yang membawa jumlah kes yang sembuh kepada 134,632 kes. Sementara itu, terdapat sebanyak 2,739 kes aktif iaitu 51 kes yang sedang dirawat di hospital manakala 2,688 kes sedang menjalani pengasingan diri di rumah.