CR7 ledak hatrik ke-10 bersama Portugal

FARO, 13 OKT – Cristiano Ronaldo berjaya menjaringkan hatrik ke-10 di pentas antarabangsa ketika Portugal mudah membenam Luxembourg 5-0 dalam kelayakan Piala Dunia, semalam, untuk mengekori rapat pendahulu kumpulan, Serbia.

Serbia masih mempunyai kelebihan satu mata di puncak Kumpulan A selepas menewaskan Azerbaijan 3-1 di laman sendiri. Mereka berjaya mengutip 17 mata, satu mata di hadapan Portugal dan mempunyai kelebihan satu perlawanan.

Perlawanan terakhir Serbia adalah menentang Portugal pada November. Portugal, yang merekodkan empat kemenangan berturut-turut dalam pusingan kelayakan, akan bermain menentang Republik Ireland sebelum perlawanan penentuan menentang Serbia.

Jaringan tersebut adalah hatrik ke-58 dalam karier Ronaldo bersama kelab dan pasukan kebangsaan, yang turut mencipta rekod 115 gol di peringkat antarabangsa selepas menyempurnakan dua sepakan penalti pada minit awal perlawanan dan melengkapkan hatrik pada penghujung perlawanan. Bruno Fernandes dan Joao Palhinha juga mencetak nama selaku penjaring untuk Portugal.

“Kami mempunyai tiga perlawanan dan kali ini kami berjaya mencatat kemenangan,” kata penjaga gol Portugal, Rui Patricio, yang membuat penampilan ke-100 bersama skuad kebangsaan. “Masih berbaki dua perlawanan.”

Bernardo Silva dikasari dan meraih sepakan penalti pertama pada minit kelapan, manakala, Ronaldo juga dijatuhkan dalam kotak penalti sebelum menjaringkan gol kedua pada minit ke-13. Akan tetapi dia terpaksa mengambil sepakan sekali lagi selepas Andre Silva memasuki kawasan penalti terlalu awal.

Fernandes berjaya menambah gol selepas dibantu oleh Bernardo Silva.

Palhinha kemudian mencetak gol pada minit ke-69, beberapa minit selepas Ronaldo melakukan sepakan silang yang berjaya diselamatkan oleh penjaga gol, Anthony Moris.

Ronaldo melengkapkan hatrik pada minit ke-87 untuk mencatat gol ke-25 dalam 16 perlawanan terakhir pusingan kelayakan Piala Dunia. – AP

Reaksi Cristiano Ronaldo selepas menjaringkan hatrik dalam pertemuan menentang Luxembourg, semalam. – AFP