Thursday, February 9, 2023
26.1 C
Brunei

-

Credit Suisse kurangkan 10% pelaburan

ZURICH, 16 JAN – Credit Suisse dijangka mengurangkan lebih 10 peratus kakitangan perban-kan pelaburannya di Eropah, lapor akhbar Financial Times (FT), dengan pemberi pinjaman Switzerland yang enggan memberi ulasan hari ini.

“Bank kedua terbesar Switzerland sudah membenarkan beratus-ratus kakitangan pergi ke London dan Zurich bulan lepas,” lapor akhbar kewangan Britain Sabtu lalu. Bank yang berpangkalan di Zurich itu enggan mengulas ketika dihubungi AFP.

“Perundingan mengenai pemberhentian pusingan se-terusnya bermula sebelum Krismas, dengan lebih daripada 10 peratus pekerjaan perbankan pelaburan di Eropah sedang dibincangkan,” kata FT, memetik sumber yang tidak dinamakan yang mempunyai pengetahuan mengenai perbincangan itu.

“Keputusan muktamad dijangka bulan depan,” kata akhbar itu.

Credit Suisse melancarkan rancangan penstrukturan luas semula pada Oktober, termasuk membuang 9,000 pekerjaan menjelang 2025, lebih daripada 17 peratus tenaga kerjanya.

Akibat rentetan isu skandal, bank itu berhasrat untuk fokus semula menstabilkan perniagaannya dan merombak cawangan perbankan pelaburannya yang telah mengalami kerugian besar.

Antara perubahan yang dibuat ialah menghidupkan semula jenamanya First Boston, dinamakan sempena bank pelaburan AS yang diserapnya pada 1990, di mana pasaran modal dan aktiviti nasihat perbankan disatukan. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Kim Jong Un bawa anak perempuan lawat markas tentera

SEOUL, KOREA SELATAN, 8 FEB - Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un membawa anak perempuannya melawat kem tentera bagi menandakan ulang tahun ke-75 penubuhan...
- Advertisment -