Sunday, April 14, 2024
23.8 C
Brunei

  -

  CSB kini diiktiraf antarabangsa

  Oleh Nurdiyanah R.

  BANDAR SERI BEGAWAN, 10 FEB – Cyber Security Brunei (CSB), agensi keselamatan siber kebangsaan yang beroperasi di bawah Kementerian Pengangkutan dan Infokomunikasi, telah diiktiraf untuk mencapai piawaian antarabangsa bagi Sistem Pengurusan Keselamatan Maklumat (ISMS), baru-baru ini.

  Menurut kenyataan IT Protective Security Services Sdn Bhd (ITPSS), hari ini, berikutan dua peringkat audit dari Oktober hingga Disember tahun lepas, CSB secara rasminya telah dianugerahkan pensijilan ISO/IEC 27001:2013 dari Badan Pensijilan Keselamatan Maklumat, CyberSecurity Malaysia, baru-baru ini, yang memberikan perkhidmatan pensijilan berdasarkan piawaian antarabangsa dan garis panduan, menumpu kepada keselamatan maklumat.

  Pengauditan itu termasuk semakan sama ada polisi dan prosedur ISMS di CSB memenuhi rangka kerja yang diiktiraf di peringkat global dalam pengurusan keselamatan aset data.

  Objektif utama bagi ISO 27001 adalah untuk memastikan kerahsiaan, integriti dan ketersediaan aset data kritikal.

  CSB kini diperakui sebagai mematuhi piawaian antarabangsa dalam ISMS untuk menyampaikan perkhidmatan keselamatan siber profesional dan dikendalikan oleh ITPSS.

  Perkhidmatan ini terdiri daripada tiga perkhidmatan teras CSB menerusi Pasukan Respons Kecemasan Komputer Brunei (BruCERT), Makmal Forensik Digital Kebangsaan (NDFL) dan Pusat Pengawasan Siber (CWC).

  Selain menjadi agensi pertama di Negara Brunei Darussalam yang mencapai pensijilan, CSB di bawah NDFL juga telah berjaya mencapai akreditasi ISO/IEC 17025:2017 dalam bidang ujian forensik dari American National Standards Institute National Accreditation Board tahun lepas.

  Setakat ini, ia merupakan satu-satunya makmal forensik digital di Negara Brunei Darussalam dan antara yang terpilih di Asia Tenggara untuk mendapatkan piawaian sedemikian.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...