Cub Prix Malaysia jadi penanda aras

SEPANG, 17 JULAI – Kejuaraan Cub Prix Malaysia Petronas 2020 di Litar Antarabangsa Sepang (SIC) yang bermula hari ini, menjadi penanda aras dalam penganjuran pertandingan sukan lain selepas ini.

Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal berkata penganjur acara sukan lain seperti Liga Bola Sepak Malaysia (MFL), boleh mengambil perlumbaan dua roda itu sebagai model dalam penganjuran kejohanan ketika pandemik COVID-19 ini.

“Semua prosedur operasi standard (SOP) yang digariskan Majlis Keselamatan Negara (MKN) dipatuhi sepenuhnya oleh semua pihak, termasuk petugas SIC dan pasukan bertanding. Ini boleh dijadikan sebagai model untuk melaksanakan pertandingan lain, bukan sahaja sukan permotoran tetapi sukan lain juga.

“Saya yakin sekiranya keadaan bertambah baik dan rakyat Malaysia terus mematuhi SOP, tahun depan, misalnya Sukma (Sukan Malaysia) kita boleh melihat kebenaran untuk penonton ke venue pertandingan,” katanya pada sidang media selepas melawat penganjuran perlumbaan itu di sini, hari ini. – Bernama