Monday, April 22, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Cuba seludup 205kg syabu guna kurier

  KOTA KINABALU, 23 FEB – Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) Zon Sabah menggagalkan cubaan menyeludup masuk dadah jenis syabu seberat 205 kilogram bernilai RM6.85 juta menggunakan perkhidmatan kurier, pada 15 Februari lalu.

  Penolong Ketua Pengarah Kastam Zon Sabah, Datuk Mohd Nasir Deraman berkata hasil risikan dan penyaluran maklumat Pasukan Tempur Operasi Medan JKDM (COBRA), anggota JKDM membuat serbuan ke atas sebuah premis syarikat kurier di Penampang pada 9:10 pagi hari tersebut.

  Beliau berkata pasukan serbuan itu, dianggotai Cawangan Penguatkuasaan Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu dan COBRA, telah menemukan 15 kotak disyaki mengandungi dadah dan pemeriksaan lanjut menggunakan alat pengesan dadah mendapati ia dadah jenis Methamphetamine.

  “Dadah yang ditemukan telah dibungkus menggunakan pembungkus plastik teh cina sebanyak empat jenis agar dadah berbahaya yang dibungkus ini tidak dikesan oleh pihak penguatkuasaan, namun kita telah berjaya mengesan dadah ini.

  “Tiada tangkapan dibuat setakat ini, namun usaha untuk mengesan pengirim dan penerima sedang dilakukan, kes ini dalam siasatan lanjut bagi mengesan suspek yang terbabit,” katanya pada sidang media di Wisma Penguatkuasaan JKDM Zon Sabah di Sepanggar, di sini hari ini.

  Beliau berkata modus operandi kes ini adalah menghantar kotak mengandungi dadah itu ke alamat syarikat kurier berkenaan sebelum pelaku cuba mengambil bungkusan itu di syarikat tersebut dan bungkusan itu tidak dialamatkan ke alamat rumah atau premis lain.

  Mohd Nasir berkata siasatan setakat ini juga mendapati bungkusan itu telah dihantar menggunakan penerbangan kargo udara dari Kuala Lumpur ke Kota Kinabalu.

  Katanya, siasatan sedang dilakukan untuk mengetahui sama ada kes ini melibatkan rangkaian sindiket dan modus operandi pengedaran dadah ini untuk Sabah atau negeri ini digunakan sebagai pusat transit sebelum dihantar ke tempat lain termasuk ke luar negara. – Bernama

  Penolong Ketua Pengarah Kastam Zon Sabah, Datuk Mohd Nasir Deraman (tiga, kiri) menunjukkan dadah Methamphetamine 205kg bernilai RM6.85 juta yang dipamerkan pada sidang media di Kota Kinabalu, kelmarin. – Bernama
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...