Wednesday, July 17, 2024
25.5 C
Brunei

  -

  Cucu pengasas Toyota kekal dalam kepimpinan

  TOKYO, 18 JUN – Pemegang saham Toyota mengundi hari ini untuk menyokong semua cadangan syarikat itu, termasuk mengekalkan Akio Toyoda, cucu pengasas pembuat kereta Jepun itu, sebagai pengerusi dalam lembaga pengarah.

  Butiran mengenai penjumlahan undi tidak tersedia serta-merta. Tetapi syarikat itu mengesahkan majoriti mengundi menyokong kedudukannya. Cadangan pemegang saham yang meminta Toyota mengeluarkan laporan tahunan mengenai aktiviti melobi berkaitan iklimnya telah ditolak.

  Mesyuarat tahunan yang diadakan di ibu pejabat syarikat di bandar Toyota, tengah Jepun, telah menarik perhatian kerana Toyota dan pengeluar domestik utama lain telah terlibat dalam skandal yang berpusat di sekitar ujian pensijilan penipuan untuk kenderaan.

  Penipuan itu tidak mengakibatkan penarikan balik atau masalah keselamatan. Cadangan pemegang saham yang meminta Toyota mengeluarkan laporan tahunan mengenai aktiviti melobi berkaitan iklimnya telah ditolak.

  Namun, ia sangat memalukan bagi pengeluar yang mempunyai reputasi kualiti yang kaedah pengeluarannya dikaji di seluruh dunia. Beberapa pemegang saham individu bertanya tentang skandal semasa mesyuarat itu.

  Toyota, yang membuat model Prius hibrid, sedan Camry dan model mewah Lexus, kadangkala dilihat mengheret mereka pada perubahan iklim.

  Di bawah Toyoda, ia telah mendorong pendekatan ‘pelbagai laluan’ kepada kenderaan ekologi, menekankan hibrid, yang mempunyai kedua-dua enjin petrol dan motor elektrik, dan menggunakan hidrogen untuk bahan api dan bukannya memfokuskan pada kenderaan elektrik bateri.

  “Kumpulan itu menganggap langkah perubahan iklim sebagai salah satu tugas pengurusannya yang penting dan menumpukan sepenuhnya pada merealisasikan neutraliti karbon menjelang 2050,” kata Toyota dalam menjelaskan cadangannya mengenai undian pemegang saham. – AP

  Pemegang saham Toyota tiba untuk mesyuarat di Toyota, wilayah Aichi, tengah Jepun, pada hari ini. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Nepal, India kerjasama cari mayat hilang tragedi bas hanyut

  KATHMANDU, 17 JULAI – Pihak berkuasa tempatan sedang berkerjasama dengan pegawai sempadan daerah India untuk mencari mayat dalam kemalangan Simaltal, di mana tanah runtuh...