Cukup-cukuplah isu dadah artis – Pekin

Pengarah dan pelakon, Pekin Ibrahim meminta agar isu penyalahgunaan dalam kalangan penggiat industri kreatif tidak lagi diperbesar-besarkan.

Pekin atau nama sebenar, Mohd Iznan Ibrahim, 40, berkata, lebih banyak isu membabitkan industri kreatif yang lebih penting boleh diperkatakan berbanding masalah penyalahgunaan dadah.

“Saya fikir isu penyalahgunaan dadah (dalam kalangan penggiat seni) tidak perlu diperbesarkan. Sendiri boleh fikir, sendiri mahu ingat.

“Pada saya, isu penyalahgunaan dadah penat hendak didengari. Dari era 1980an lagi. Kalau hendak tengok sejarah pun, pasti kita pernah dengar ada artis ‘kantoi’ dadah. Apabila ‘kantoi’ sahaja, kecoh satu Malaysia.

“Jadi, saya fikir macam tak seronok kita memperbesarkan isu ini. Kadang-kadang nasib mereka tidak baik, terkena (jerat dadah).

Pekin Ibrahim meminta agar isu penyalahgunaan dalam kalangan penggiat industri kreatif tidak lagi diperbesar-besarkan. – Agensi

“Mereka pun perlu diberi peluang kedua untuk mereka bekerja,” katanya kepada media.

Sehubungan itu, Pekin meminta semua pihak lebih fokus kepada usaha memajukan industri kreatif tempatan, berbanding mengungkit kesalahan segelintir pihak.

“Kita tutup pasal dadah. Kita fokus kepada usaha memajukan industri kita dan menyokong drama tempatan. Pada masa sama, jaga prosedur operasi standard (SOP) dalam situasi mencabar ini,” katanya.

Sementara itu, berkongsi cerita di sebalik pembikinan drama terbarunya, Keluarga Untuk Disewa, Pekin berkata, dia seronok berlakon dengan teman-teman dalam drama berkenaan.

Membawa watak Sabaruddin, Pekin berlakon bersama Adibah Noor, Fifi Laura Olivia, Azhan Rani, Dynas Mokhtar, Fimie Don, Afifah Nasir dan ramai lagi.

Drama bersiri 20 episod itu diterbitkan Eleven Field Creative Sdn Bhd dan diarahkan Raja Mukhriz Raja Ahmad Kamaruddin. – Agensi