Curi kabel: Lima lelaki tempatan dipenjara, sebat

Oleh Fadley Faisal

BANDAR SERI BEGAWAN, 6 OGOS – Mahkamah Majistret hari ini menjatuhi hukuman penjara ke atas lima lelaki tempatan selepas mendapati mereka bersalah atas tuduhan mencuri dan melakukan khianat.

Penolong Kanan Majistret Pengiran Hazirah binti Pengiran Haji Mohd Yusof mendapati mereka bersalah dan menjatuhi hukuman penjara 27 bulan dengan dua sebatan ke atas Mohammad Shahrul bin Abdullah Teo @ Teo Meng Chai, 32 tahun; hukuman penjara 23 bulan ke atas Hazwan bin Abdullah, 35 tahun; hukuman penjara 17 bulan ke atas Mohammad Rafiee bin Zulkipli, 31 tahun; hukuman penjara 21 bulan dan dua sebatan ke atas Ronnie Azrin bin Sain, 28 tahun dan hukuman penjara 20 bulan dengan dua sebatan ke atas Sahrool anak Galau, 23 tahun.

Mahkamah mendapati Timbalan Pendakwa Raya Aeny Zullizam telah membuktikan bukti di luar keraguan mahkamah dan tidak mempercayai keterangan defendan dalam perbicaraan.

Kes yang dikemukakan adalah Mohammad Shahrul, Hazwan dan Mohammad Rafiee telah mencuri kabel bawah tanah dari Sub-stesen Golden Corporation, Sungai Penyatang, Bukit Udal, Tutong pada tengah malam pada bulan Januari. Mereka merosakkan kabel bawah tanah dengan memotongnya semasa mencuri kabel tersebut.

Sementara itu pada malam yang sama, Mohammad Shahrul, Ronnie Azrin dan Sahrool mencuri kabel elektrik daripada dua lampu jalan berhampiran dan menyebabkan kerosakan dengan memotong kabel tersebut.

Ketika menjatuhkan hukuman, mahkamah juga mengambil kira faktor kesemua defendan tidak mempunyai sabitan jenayah sebelum ini kecuali Hazwan.