Friday, August 12, 2022
26.5 C
Brunei

Curi kereta: Pesalah dipenjara 26 bulan

-

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 16 DIS – Mahkamah Majistret kelmarin telah memberi teguran panjang lebar terhadap pesalah yang mengulangi perbuatan mencuri, mengecat dan menukar nombor plat kereta, dan menjatuhkan hukuman penjara selama 26 bulan ke atasnya.

Antara lain, Majistret Dewi Norlelawati binti Haji Abdul Hamid menyatakan bahawa Hasrin bin Sulaiman yang berusia 44 tahun bukanlah orang baharu dalam Sistem Keadilan Jenayah, yang mana telah mempunyai rentetan panjang sabitan berkaitan kecurian sebelum ini.

Walaupun mengambil kira pengakuan bersalah serta-merta defendan dan menjadi pesalah pertama bagi perbuatan khianat, dan faktanya kereta itu telah didapatkan semula, majistret melihat sikap tidak menyesal defendan.

“Perbuatan itu dirancang dengan tahap perancangan yang baik dan mengambil hak pemilik kereta dan menyebabkan kesulitan dalam kos pembaikan kepada kerosakan pada kereta itu,” mahkamah berfikir untuk mengekalkan hukuman berat ke atasnya bagi kepentingan awam.

Fakta kes Pendakwa Raya Ahmad Firdaus Mohammad menyatakan bahawa defendan sedang berjalan di sekitar kawasan komersial Kampung Setia Jaya pada 6 Disember lalu apabila dia terserempak dengan sebuah kereta yang diletakkan di kawasan itu dan memutuskan untuk mencurinya.

Dia perasan ia dibiarkan tidak berkunci, memasukinya dan mengambil kuncinya dari dalam tempat simpanan di salah satu pintunya.

Dia kemudian menghidupkan enjin kereta dan melarikannya.

Pada hari yang sama, pemilik kereta itu membuat laporan polis kerana menyedari keretanya telah hilang.

Ini membawa kepada penahanan defendan dan polis mendapati defendan telah mengecat beberapa bahagian badan kereta dan menukar nombor platnya.

Pemilik kereta itu dapat mengenal pasti kereta tersebut sebagai miliknya semasa siasatan polis. Defendan berkata bahawa dia memerlukan kereta itu untuk menyara kehidupannya.

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

DXY disekat kritik rawatan herba COVID

BEIJING, 11 OGOS – Sebuah laman web perubatan China yang popular telah ditapis oleh pihak berkuasa kerana 'melanggar undang-undang dan peraturan yang berkaitan', beberapa...
- Advertisment -