Thursday, September 28, 2023
25.9 C
Brunei

  -

  Curi: Lelaki dipenjara 42 bulan, denda $3,000

  Oleh Ak Zaki Kasharan

  BANDAR SERI BEGAWAN, 3 OGOS – Seorang lelaki tempatan telah dijatuhkan hukuman penjara 42 bulan dan diperintahkan membayar denda $3,000 bagi kesalahan berkaitan curi.

  Mahkamah Perantaraan menjatuhkan hukuman penjara tambahan tiga bulan ke atas Shambri bin Haji Tunjul, 41, jika gagal membayar denda tersebut.

  Shambri pada mulanya menafikan tiga pertuduhan terhadapnya namun berubah fikiran sebelum Timbalan Pendakwa Raya Pengiran Hajah Nor ‘Azmeena binti Pengiran Haji Mohiddin dan Pendakwa Aeny Zullizam menamatkan kes perbicaraan.

  Hakim Hajah Hazarena binti Pehin Orang Kaya Setia Jaya Dato Paduka Haji Hurairah dimaklumkan bahawa Shambri, bersama-sama seorang rakan sejenayah, pergi ke Kampung Kupang, Jalan Tutong pada 2:30 pagi 6 Mac 2019 menaiki sebuah kenderaan dan berhenti di hadapan sebuah rumah di Kilometer 24.

  Shambri turun dari kereta dan pergi mencari sesuatu untuk dicuri di perkarangan rumah tersebut dan menjumpai gergaji rantai lalu membawanya pergi. Mereka kemudian ke rumah bersebelahan di Jalan Kerakas Payau dan menceroboh perkarangan
  rumah. Rakan subahat Shambri memasuki rumah ladang dan mendapati seseorang sedang tidur di dalamnya.

  Dia memberitahu Shambri mengenainya dan Shambri memasuki rumah serta melarikan dua telefon bimbit dan satu power bank.

  Dalam perjalanan keluar, kedua-duanya mencuri sebuah generator dan memuatkannya ke dalam kenderaan mereka. Mereka juga melihat sebuah van dalam garaj dan memutuskan mencurinya, dengan rakan Shambri memandu van tersebut dan Shambri mengekori dari belakang.

  Kedua-duanya memandu ke sebuah tempat di Kampung Sinarubai di mana mereka memindahkan semua barang yang dicuri ke dalam kenderaan mereka, dan Shambri memandu van yang dicuri itu sebelum mereka berpisah.

  Pekerja rumah ladang yang sedang tidur ketika pencurian berlaku dikejutkan dengan bunyi enjin van.

  Dia memeriksanya dan menyedari ia telah hilang, bersama-sama telefon bimbit dan power bank dari dalam rumah ladang. Pekerja itu lalu membuat laporan polis.

  Sementara itu, pemilik rumah di Kampung Kupang menyedari gergaji rantai miliknya hilang, memeriksa CCTV dan terjumpa rakaman kedua-dua mereka memasuki perkarangannya dengan kenderaan mereka.

  Pemilik rumah tersebut lalu menyerahkan rakaman itu kepada polis dan membantu dalam siasatan yang membawa kepada penahanan kedua-duanya.

  Walau bagaimanapun, rakan subahat Shambri telah serta-merta mengaku bersalah apabila mereka dihadapkan di mahkamah dan dijatuhkan hukuman.

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Kim gesa pengeluaran senjata nuklear lebih besar

  PYONGYANG, 28 SEPT - Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un menggesa peningkatan eksponen dalam pengeluaran senjata nuklear dan agar negaranya memainkan peranan yang lebih...