Curry bantu Warriors belasah Nets

NEW YORK, 17 NOV – Stephen Curry berhasil jaringan tiga mata yang hebat ketika Golden State Warriors membelasah Brooklyn Nets 117-99 untuk memburu kelayakan kejuaraan mereka kelmarin.

Curry menjaringkan mata terbanyak dengan 37 mata – 27 daripadanya adalah jaringan tiga mata – untuk menghadiahkan Warriors kemenangan di gelanggang Nets dan bekas rakan sepasukan Golden State, Kevin Durant.

Ia adalah usaha menyeluruh yang hebat daripada Warriors, yang menggabungkan serangan yang kuat dengan aksi bertahan yang kukuh dipimpin oleh Draymond Green.

Andrew Wiggins menambah 19 mata dan Jordan Poole 17 mata untuk Warriors, yang mendahului lewat separuh masa pertama dan berjaya mempertahankan kedudukan.

Pertahanan pasukan Warriors juga mempamerkan aksi penting, menggabungkan lapan halangan dan empat steal untuk mematahkan serangan Nets.

James Harden mendahului Brooklyn dengan 24 mata manakala Durant menamatkan dengan 19 mata. Bruce Brown menambah 14 mata.

Kemenangan itu mengukuhkan pendahuluan Golden State di bahagian atas Western Conference dengan rekod 12-2 dan mencadangkan bahawa pasukan Steve Kerr adalah pencabar kejuaraan tulen sekali lagi selepas terlepas perlawanan playoff untuk dua musim lalu.

“Kami pasukan yang bagus dan kami memulakan permulaan yang hebat,” kata Curry selepas itu. “Kami sedang membina identiti dan kerjasama kami.”

Curry juga gembira dengan persembahan Warriors berikutan kekalahan 106-102 kepada Charlotte pada Ahad lalu. – AFP

Aksi pemain Golden State Warriors, Stephen Curry mengawal bola dalam perlawanan menentang Brooklyn Nets kelmarin. – AFP