Curtin anjur persidangan SSTP-RTECT 13 Julai ini

Gambar serahan Curtin Malaysia

MIRI – Curtin University Malaysia (Curtin Malaysia) akan menganjurkan program ‘Latihan Kakitangan Jangka Pendek bagi Trend Terkini dalam Teknologi Penukaran Tenaga’ (SSTP-RTECT 2020) berasaskan Cisco WebEx secara persidangan antarabangsa dalam talian selama seminggu dari 13 hingga 19 Julai 2020.

Menurut kenyataan yang diterima, persidangan secara maya yang dianjurkan dengan kerjasama Institusi Jurutera, Malaysia (IEM) Cawangan Miri itu akan dikendalikan oleh pakar antarabangsa terdiri daripada ahli akademik dan industri yang terlibat dalam pelbagai aspek teknologi tenaga, seperti tenaga suria, bioenergi, tenaga angin, tenaga hidro, pengumpulan CO2, penyimpanan tenaga, bangunan cekap tenaga, simulasi dan pemodelan tenaga, dan banyak lagi.

Naib Pro Canselor Curtin Malaysia, Profesor Simon Leunig, yang merupakan penaung utama SSTP-RTECT 2020, mengulas bahawa pertumbuhan teknoindustri yang pesat di peringkat global dan gaya hidup masyarakat yang berubah-ubah mengakibatkan penggunaan tenaga yang lebih besar, serta pengurangan sumber daya alam yang berterusan dan tinggi pelepasan karbon, telah menyebabkan perlunya pendekatan baharu untuk memenuhi permintaan tenaga yang semakin meningkat.

“Lebih dari sebelumnya, pakar dan penyelidik di akademik dan industri perlu bersatu untuk berbincang dalam persidangan seperti ini, berkongsi idea, dan berusaha untuk mewujudkan teknologi tenaga yang lebih dipercayai, cekap dan lestari,” kata Profesor Leunig.

Sementara itu, ahli mesyuarat persidangan Dr Sukanta Roy, yang mengetuai Jabatan Kejuruteraan Mekanikal di Fakulti Kejuruteraan dan Sains Curtin Malaysia, menyatakan bahawa dalam konteks inilah SSTP-RTECT 2020 sedang diatur untuk menyediakan platform bagi berkongsi dan berbincang terhadap trend baru-baru ini dalam teknologi dan industri tenaga yang berbeza. Dia mengatakan para akademik dan penyelidik di universiti dan kolej di seluruh dunia, serta jurutera dari industri, diharapkan dapat bergabung.

Ahli mesyuarat persidangan Dr Sukanta Roy yang mengetuai Jabatan Kejuruteraan Mekanikal di Fakulti Kejuruteraan dan Sains Curtin Malaysia.

Program ini akan merangkumi 20 sesi berdurasi satu setengah jam secara dalam talian yang merangkumi pelbagai subjek yang berkaitan dengan teknologi tenaga baharu yang disampaikan oleh penceramah pakar dari institusi di Malaysia, Australia, Jepun, India, Thailand dan Singapura.

Program yang dimulakan pada Hari pertama (13 Julai) akan dirasmikan dengan ucapan Profesor Leunig; Dekan Fakulti Kejuruteraan dan Sains Curtin Malaysia, Profesor Tuong-Thuy Vu dan Dr Sukanta. Hari pertama ini akan diikuti oleh tiga sesi pertama yang disampaikan oleh Dr Suvash Saha dari Universiti Teknologi Sydney (Modelling of Thermal Energy Storage using Phase Change Material (PCM), Dr Aziz Muhammed dari Universiti Tokyo (Carbon-free Secondary Energy Sources in the Future Energy Systems) dan Institut Teknologi India, Roorkee, Dr Sunil K Singal (Resources Assessment and Investigations for Hydro Power).

Pada hari berikutnya hingga hari terakhir (19 Julai) terdapat 17 sesi ceramah yang akan disampaikan dan diikuti upacara penutup pada hari terakhir dengan ucapan penutup oleh Dekan Penyelidikan dan Pembangunan Curtin Malaysia, Profesor Ramasamy Nagarajan.

Bagi yang berminat untuk menyertai SSTP-RTECT 2020 boleh mendaftar dalam talian dengan bayaran pendaftaran yang ditetapkan di https://sstp-rtect.curtin.edu.my/ dari 25 Jun hingga 10 Julai 2020. Untuk maklumat lebih lanjut, hubungi Dr. Sukanta di [email protected]

Untuk memastikan integriti program, penilaian berstruktur yang mengandungi lima persoalan jenis pilihan akan disediakan selepas setiap sesi dan semua peserta berdaftar adalah dikehendaki menyiapkan penilaian itu sebagai tanda sudah menyelesaikan semua sesi. Semua peserta dan penceramah akan menerima e-sijil pada akhir persidangan. Prosiding program dan buku abstrak juga akan disediakan secara percuma kepada semua peserta yang berdaftar.