Curtin Cares teruskan bantuan untuk pelajarnya hadapi COVID-19

MIRI – Lebih ramai pelajar Curtin University Malaysia (Curtin Malaysia), kampus antarabangsa terbesar Curtin University, telah mendapat manfaat daripada Curtin Cares, inisiatif pengumpulan dana Curtin untuk memberikan bantuan yang sangat diperlukan kepada pelajar di kampusnya di Australia Barat, Malaysia, Singapura, Dubai dan Mauritius yang mengalami kesusahan dalam masa-masa yang mencabar ini.

Bantuan itu, dalam bentuk dermasiswa dari kampus utama di Perth, berjumlah AUD$128,000 (kira-kira RM375,300) dan diserahkan kepada 134 pelajar Curtin Malaysia yang memohon pada semester pertama 2020.

Lebih 300 permohonan untuk semester kedua sedang dinilai dan pembayaran akan bermula pada bulan September.

Dilancarkan pada bulan Mei tahun ini, Curtin Cares bertujuan untuk memberi bantuan kepada bahagian-bahagian teras masyarakat di Australia Barat, seperti pelajar, pengamal penjagaan kesihatan dan guru, yang mengalami kesulitan kewangan atau memerlukan sumber yang sangat diperlukan.

Melalui Curtin Cares, Universiti telah mengundang para penderma, baik besar maupun kecil, untuk bergabung dengannya dalam menyampaikan bantuan kepada ketiga-tiga kumpulan teras tersebut.

Para penderma telah memasukkan sejumlah besar staf yang melihat perlunya menolong mereka yang berada dalam komuniti Curtin, terutama para pelajar, yang mengalami kesukaran akibat wabak tersebut.

Kempen ini segera dilanjutkan kepada mereka di kampus-kampus global Curtin, terutama para pelajar, yang juga memerlukan bantuan kerana kesan penutupan dan sekatan lain yang dikenakan oleh kerajaan masing-masing, termasuk keperluan untuk kembali ke kampung halaman dan negara asal mereka untuk meneruskan pembelajaran dalam talian.

Naib Pro Canselor Curtin Malaysia Profesor Simon Leunig berkata, kempen Curtin Cares berdasarkan komitmen Curtin yang ada pada langkah sokongan pelajar untuk membantu mereka yang memerlukan melalui krisis dan membantu mereka dalam persiapan untuk masa depan.

“Sebagai jambatan ke masa depan, kita perlu memastikan pelajar kita terus belajar tanpa tekanan dan kesulitan kewangan,” katanya.

“Curtin Cares adalah gambaran sebenar etika, nilai dan warisan universiti kami. Pada tahun 1932, Perdana Menteri Australia John Curtin mengatakan bahawa sebuah universiti ‘harus mencari pahlawannya pada masa depan; ia merupakan harapan pada masa akan datang ’. Kata-katanya lebih jelas daripada sebelumnya ketika COVID-19 pada masa ini.

“Melalui Curtin Cares, Universiti berharap untuk tidak hanya memberikan sokongan untuk mereka yang memerlukan sekarang, tetapi untuk memperkuat, memungkinkan dan memberi inspirasi kepada mereka untuk masa depan,” tambah Profesor Leunig.

Di Malaysia, pelajar yang memohon bantuan itu dapat dari RM700 hingga RM4,500 mengikut keperluan mereka. Secara keseluruhan, lebih daripada 2,000 pelajar di semua kampus Curtin di Australia Barat, Malaysia, Singapura, Dubai dan Mauritius telah menerima bantuan.