Cyprus terima penerbangan pelancong pertama

LARNACA, CYPRUS, 9 JUN – Cyprus hari ini mengalu-alu pelancong pertamanya selepas dikenakan lockdown koronavirus selama hampir tiga bulan dengan penerbangan dijadual dari Israel, Greece dan Bulgaria.

Cyprus sedang memasarkan dirinya sebagai destinasi percutian yang selamat ketika menghadapi pandemik koronavirus, dengan kadar jangkitan di bawah satu dan kadar kematian amat rendah.

Lapangan terbang utama pulau Mediterranean di Larnaca dibuka semula kepada penumpang untuk kali pertama sejak penggantungan ke atas penerbangan komersial dikenakan pada 21 Mac.

“Selepas dua bulan setengah, hubungan pulau kami dengan 19 negara lain disambung semula. Lapangan terbang Cyprus dibuka dengan penerbangan pertama tiba di Larnaca dari Israel,” kata Menteri Pengangkutan Yiannis Karousos di Twitter.

Menurut operator lapangan terbang Hermes, lima ketibaan dan lima pelepasan dijadual dari Larnaca hari ini. Pelepasan pertama adalah penerbangan syarikat Aegean yang berlepas pada pukul 8 pagi ke Athens. Ketibaan pertama adalah kapal terbang Israir Airlines dari Tel Aviv pada pukul 10:30 pagi.

Lapangan terbang Paphos di barat pulau akan mengalu-alu penerbangan pertamanya pada 21 Jun.

Kesemua penumpang yang tiba di antara 9 dan 19 Jun perlu menunjukkan sijil kesihatan membuktikan mereka negatif koronavirus.

Mulai 20 Jun, penumpang tidak perlu menunjukkan sijil kesihatan dari 13 daripada 19 negara dan enam negara lain akan ditambah kepada senarai termasuk Switzerland, Romania dan Poland. – AFP

Seorang pekerja kesihatan memeriksa dokumen perubatan pelawat yang tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Larnaca di Cyprus kelmarin. – AFP