Czech akan panggil utusan China ke Prague

PRAGUE, 31 OGOS – Kementerian Luar Negeri Czech hari ini mengatakan bahawa dia akan memanggil utusan China ke Prague setelah ancaman dibuat terhadap seorang ahli pembangkang politik yang pada masa ini mengunjungi Taiwan.

Satu delegasi yang diketuai oleh speaker Senat Czech, Milos Vystrcil tiba di Taipei kelmarin, telah memberangkan China yang berusaha untuk menjadikan pulau itu terasing dari dunia lain.

Menteri Luar China, Wang Yi hari ini mengatakan bahawa China akan membuat Vystrcil “menerima akibatnya atas tingkah laku dan spekulasi politiknya di laman web kementeriannya, menyebut perjalanan itu sebagai provokasi.”

“Saya mengharapkan pihak China menjelaskan kata-kata itu,” kata Menteri Luar Negeri Czech, Tomas Petricek kepada wartawan di Prague.

“Tentu saja perjalanan ini memberi kesan pada hubungan kita dengan China, tetapi saya rasa ini terlalu jauh.”

Kerajaan Czech menerima polisi ‘Satu China’ di mana Beijing menganggap Taiwan sebagai sebahagian dari wilayahnya, dengan penyatuan secara paksa sebagai pilihan, dan tidak menghantar delegasi rasmi ke pulau itu.

Tetapi Vystrcil adalah anggota pembangkang Civic Demokrat sayap kanan dan tidak terikat dengan protokol.

Kumpulannya yang terdiri daripada 90 ahli, termasuk ahli politik, usahawan, saintis dan wartawan, akan tinggal di Taiwan hingga Jumaat ini.

Dia memberikan ucapan di parlimen Taiwan hari ini dan akan bertemu Presiden Tsai Ing-wen, yang pemilihannya awal tahun ini membuat China kecewa kerana dia memandang pulau itu sebagai negara yang berdaulat dan bukan bahagian ‘Satu China’. – AFP