Czech rancang kejohanan tenis dengan peminat

PRAGUE, 8 JUN – Prague akan menjadi tuan rumah kejohanan tenis amal wanita bersama penonton minggu depan, dalam dua pasukan enam pemain yang diketuai oleh Karolina Pliskova dan Petra Kvitova, kata penganjur baru-baru ini.

“Jangan sia-siakan peluang untuk menonton pertandingan pasukan unik ini,” menurut kenyataan dalam laman Facebook kejohanan itu sebagai usaha untuk menarik peminat sebelum penjualan tiket bermula.

Kejohanan pada 13 hingga 15 Jun itu akan mendapat manfaat dari keputusan kerajaan Republik Czech untuk membenarkan acara itu dengan 500 orang pada 8 Jun dalam kelonggaran langkah-langkah yang diambil pada bulan Mac lalu untuk membendung penularan COVID-19.

“Kami akan bermula dengan lebih sedikit penonton. Saya rasa kita akan meningkatkan jumlahnya secara beransur-ansur,” kata penganjur kejohanan Tomas Petera.

Pasukan Pliskova akan disertai oleh saudara kembarnya Kristyna, Marketa Vondrousova, Karolina Muchova, Tereza Martincova dan Nikola Bartunkova. Pasukan Kvitova disertai oleh Barbora Strycova, Katerina Siniakova, Barbora Krejcikova, Ekaterina Alexandrova dari Rusia dan Linda Fruhvirtova. Musim tenis Czech bermula dengan kejohanan Prague dimainkan di stadium tertutup, dimenangi oleh Kvitova minggu lalu. – AFP