Daftar keputusan peperiksaan GCE ‘O’, ‘AS’, ‘A’ dan IGCSE melalui SMS

Oleh Nurdiyanah R.

BANDAR SERI BEGAWAN, 18 OGOS – Kementerian Pendidikan dengan kerjasama Datastream Digital Sdn Bhd (DST), Progresif Sdn Bhd dan Mach Telecommunications Systems Sdn Bhd (MachTel) akan menawarkan perkhidmatan pesanan ringkas (SMS) bagi mendapatkan keputusan Peperiksaan Brunei-Cambridge GCE Peringkat ‘O’ ‘AS’ & ‘A’ dan IGCSE sesi Mei/Jun 2021.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan Kementerian Pendidikan, ibu bapa dan pelajar yang ingin melanggan perkhidmatan berkenaan perlu mendaftar secara dalam talian melalui laman sesawang www.moe.gov.bn atau portal e-Darussalam di www.gov.bn.

Pendaftaran juga dapat dilaksanakan melalui SMS dengan memasukkan teks MOE<jarak>REG<jarak>(kod pusat)<jarak>(nombor calon)<jarak>(nombor kad pengenalan calon) dan hantar ke talian 8885555 bagi pelanggan DST dan 38666 bagi pelanggan Progresif Sdn Bhd.

Kenyataan menyatakan, tiada bayaran akan dikenakan sewaktu pendaftaran melalui laman sesawang atau telefon bimbit. Ibu bapa dan pelajar boleh mula melanggan perkhidmatan ini mulai esok (19 Ogos).

Keputusan peperiksaan hanya akan dihantar kepada pelanggan melalui SMS setelah mendapat kelulusan daripada Jabatan Peperiksaan, Kementerian Pendidikan untuk mengeluarkan keputusan tersebut. Pelanggan akan dikenakan pembayaran $3 bagi setiap keputusan SMS yang diterima.

Kementerian Pendidikan berharap melalui perkhidmatan yang disediakan itu akan dapat memberi manfaat kepada orang ramai, terutama sekali para ibu bapa dan pihak berkepentingan Kementerian Pendidikan secara umum.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut atau sebarang pertanyaan mengenai tatacara pendaftaran, hantar e-mel ke [email protected] atau layari laman sesawang https://www.machbrunei.com/moe.