Daikyo sumbang silinder cecair oksigen perubatan

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 22 APRIL – Dalam usaha untuk membantu Kementerian Kesihatan memerangi COVID-19 di negara ini, Daikyo Industrial Gas Sdn Bhd telah menyumbangkan beberapa buah silinder cecair oksigen perubatan kepada Hospital Pengiran Muda Mahkota Pengiran Muda Haji Al-Muhtadee Billah (PMMPMHAMB) sebagai salah satu tanggungjawab korporat sosial (CSR) syarikat kepada negara ini.

Hadir bagi menyampaikan sumbangan berkenaan ialah Pengarah Urusan, Hung Ah Hing dan diterima oleh Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif Hospital PMMPMHAMB, Awang Abdul Mu’iz bin Haji Ibrahim.

Turut hadir pada majlis yang berlangsung di Hospital PMMPMHAMB ialah Pengurus Projek Daikyo Industrial Gas Sdn Bhd, James Hung Chuan Chen dan Eksekutif Jualan Pentadbiran Daikyo Industrial Gas Sdn Bhd, Alex Lim.

Semasa ditemui, Hung Ah Hing menjelaskan bahawa selain sebagai sebahagian daripada CSR syarikat, antara objektif syarikat berkenaan menghulurkan bantuan secara berterusan pada masa pandemik COVID-19 ini adalah bagi menunjukkan perpaduan dengan semua penduduk negara ini dalam usaha bagi memastikan negara bebas daripada wabak berkenaan dan kembali seperti sebelumnya.

Beliau turut menerangkan bahawa sebanyak 20 silinder oksigen perubatan akan disumbangkan setiap hari kepada Kementerian Kesihatan selain itu mereka juga turut bersiap sedia setiap masa jika sekiranya pihak hospital memerlukan lebih banyak bekalan.

Sementara itu, Awang Abdul Mu’iz mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Daikyo Industrial Gas Sdn Bhd atas kesudian membekalkan oksigen perubatan tanpa had sepanjang pandemik COVID-19 ini terutamanya bagi dua pesakit kritikal yang ditempatkan di Pusat Rawatan Rapi di hospital tersebut.

Daikyo Industrial Gas Sdn Bhd telah mula membekalkan sumbangan tersebut sejak 23 Mac lalu yang mana telah disumbangkan kepada Pusat Pengasingan Kebangsaan (NIC) di Tutong.

Setakat ini, syarikat berkenaan telah membekalkan sebanyak 156 silinder oksigen dan perkhidmatan pemantauannya setiap hari bagi memastikan tekanan silinder oksigen berada dalam keadaan baik dan berfungsi dengan sempurna.

Hung Ah Hing ketika menyerahkan sumbangan kepada Awang Abdul Mu’iz.