Daimler, Volvo bangunkan trak sel hidrogen

FRANKFURT, 30 APRIL – Daimler dan Kumpulan Volvo mengumumkan semalam mereka akan bergabung untuk membina sel bahan api hidrogen untuk digunakan dalam trak menjelang tahun 2025.

Diberi nama Cellcentric, usaha sama mereka bertujuan menjadi pe-ngeluar terkemuka global sel bahan api hidrogen, teknologi yang juga menyediakan pelepasan ekzos sifar.

“Trak elektrik bahan api sel hidrogen akan menjadi kunci kepada pengangkutan neutral karbon dioksida pada masa depan,” kata ketua Daimler Martin Daum dalam satu kenyataan.

Sel bahan api hidrogen dilihat sebagai teknologi cerah untuk trak berat kerana bebanan berat dan masa mengecas semula bateri menjadikannya tidak praktikal.

Namun rangkaian stesen mengisi hidrogen diperlukan untuk menjadikan teknologi sel bahan api itu praktikal.

Firma itu menggesa pihak berkuasa Eropah supaya mendirikan 300 stesen mengisi semula hidrogen yang sesuai untuk kenderaan berat menjelang 2025, dan 1,000 pada 2030.

Sel bahan api menyimpan hidrogen dan oksigen dari udara untuk menghasilkan elektrik untuk menggerakkan sebuah kenderaan. Satu-satunya pelepasan di udara adalah air.

Daimler dan Volvo berkata ‘menggunakan hidrogen sebagai penjana elektrik hijau untuk menggerakkan trak elektrik dalam operasi jarak jauh adalah penting dalam pengangkutan jalan raya masa depan.’– AFP