Dalang curi kayu gaharu ditangkap

BANDAR SERI BEGAWAN, 2019 – Seorang lelaki warga Malaysia dari Limbang, yang berjaya ditangkap sekitar jam 4 pagi dipercayai individu yang menghantar dan mengarahkan tiga suspek warga Vietnam untuk mencuri kayu gaharu di sebuah kawasan hutan di negara ini.

Suspek ditahan dalam operasi susulan berikutan penangkapan tiga suspek warga Vietnam dalam operasi terdahulu yang dijalankan oleh keanggotaan Pasukan Simpanan Polis C Kompeni, Jabatan Gerakan Brunei (PPDB). Kegiatan kesemua suspek dikesan hasil pemantauan berterusan dan risikan yang dijalankan oleh pihak polis di kawasan hutan berdekatan Sungai Ayam-Ayam di Daerah Temburong serta maklumat daripada orang ramai di sekitar kampung berkenaan.

Dalam operasi pertama yang dijalankan pada 16 September 2019, pihak polis berjaya menahan tiga suspek warga Vietnam. Hasil pemeriksaan mendapati kesemua suspek tidak mempunyai sebarang dokumen pengenalan diri yang sah dan hanya menemukan beberapa perkakas bagi tujuan mengambil kayu gaharu.

Hasil siasatan juga mendapati ketiga-tiga suspek telah diarahkan oleh seorang individu dan dihantar menggunakan bot memasuki kawasan Brunei untuk mencari kayu gaharu dan dijanjikan imbalan berupa wang hasil daripada jualan kayu gaharu tersebut.

Barang rampasan telah ditahan di Balai Polis Bangar, Temburong dan semua suspek berdepan pertuduhan di bawah Akta dan Peraturan Imigresen Bab 5 (1) Penggal 17.

Bagi menghalang segala anasir yang berpotensi mengganggu keharmonian dalam negara, PDB sentiasa meningkatkan usaha menangani isu sempadan yang terdedah dan menjadi laluan penjenayah rentas sempadan.