Wednesday, September 28, 2022
32.3 C
Brunei

Damous tarikan pelancongan baharu di Libya

-

GHARYAN, LIBYA – Rumah bawah tanah Gharyan yang unik telah digali di lereng gunung berabad-abad yang lalu, dan banyak yang ditinggalkan, tetapi penduduk di bandar Libya berharap pelancongan dapat membantu memulihkan warisan mereka.

“Datuk moyang saya menggali kawasan ini 355 tahun lalu,” kata Al-Arbi Belhaj, yang memiliki salah satu rumah tertua di bandar campuran Berber-Arab di selatan Tripoli.

Nenek moyangnya akan menggunakan cangkul burung ‘tajouk’ untuk membongkar tanah sebelum memasukkan runtuhan ke dalam bakul ‘guffa’ untuk membawanya pergi, katanya.

Digali jauh ke dalam pergunungan Nafusa yang gersang pada kira-kira 700 meter di atas paras laut, rumah itu dilindungi daripada cuaca panas yang terik yang membawa suhu sehingga 45 darjah Celsius.

Ia juga akan kekal panas sepanjang musim sejuk yang sering bersalji. Batuan dasar rantau ini mempunyai konsistensi yang membolehkan kediaman bawah tanah dikenali sebagai damous bertahan selama berabad-abad tanpa runtuh.

Gambar menunjukkan suasana dalaman ‘damous’. – AFP
Seorang penduduk menunjukkan bilik tidur dalam ‘damous’. – AFP

Pemandangan halaman luar sebuah ‘damous’, sebuah kediaman yang dibina di pergunungan Nafusa yang gersang. – AFP
Gambar menunjukkan pemandangan kediaman yang dibina di pergunungan Nafusa yang gersang, di bandar Gharyan, Libya. – AFP

Sebahagian daripada bangunan itu berusia lebih 2,300 tahun, dan ahli sejarah Yunani kuno menyebut tentang kewujudannya, menurut ahli sejarah Youssef al-Khattali. Kawasan itu juga mempunyai tapak perkuburan sejak zaman Phoenicia, tambahnya.

Hari ini, Belhaj berkata dia adalah pemilik rumah bawah tanah tertua di Gharyan, sebuah bandar di mana ramai penduduk mempunyai rekod keluarga dan persuratan hak milik sejak berabad-abad lalu.

Bilik-bilik yang digali ke dalam batu di sekitar kawasan pernah menempatkan seramai lapan keluarga besar, katanya. Dia adalah orang terakhir yang dilahirkan di sana, pada tahun 1967.

Pada tahun 1990, seperti kebanyakan orang yang mencari kediaman yang lebih selesa dengan bekalan air dan elektrik, mereka sekeluarga berpindah dari rumah itu, tetapi mereka mengekalkan hak miliknya.

Kini, Belhaj telah mengubahsuainya dan menjadikannya sebagai tarikan pelancong.

‘Direka bentuk untuk serba boleh’

Walaupun mendiang diktator Muammar Ghadafi membenarkan pelancong melawat negara itu dalam perjalanan yang teratur, pelawat telah berkurangan sejak kejatuhannya dalam pemberontakan 2011, yang mencetuskan huru-hara selama sedekad.

Tetapi perkampungan Berber di rantau ini terus menarik pelancong domestik, dan Belhaj berharap kembalinya kepada kestabilan relatif boleh membuka pintu kepada lebih ramai pengunjung dari Eropah dan tempat lain.

Dia mengenakan bayaran masuk bersamaan dengan AS$1 untuk rakyat Libya, atau AS$2 untuk warga asing. Walaupun ada yang datang untuk minum teh dan menerokai bangunan, yang lain datang untuk makan tengah hari atau menghabiskan sepanjang hari di sana.

Struktur damous pernah menjadi kebiasaan merentasi bahagian barat Libya dan timur Tunisia, bahagian lain sempadan hanya dibuat pada tahun 1886.

“Suku kaum yang sama bermula dari Nalut hingga Gabes,” kata ahli sejarah Khattali, merujuk kepada bandar-bandar di sebelah Libya dan Tunisia.

Tapak mereka dipilih dengan teliti dan bangunan itu digali dengan teliti dengan tangan untuk mengelakkannya runtuh dalam proses itu.

Pada tahun 1936, mereka menarik perhatian kuasa kolonial Itali, yang ditampilkan dalam panduan pelancong. Dan mereka bukan sahaja digunakan sebagai rumah.

“Pertama sekali, terdapat kediaman bawah tanah untuk manusia dan haiwan mereka, kemudian bangunan yang dikhaskan sebagai tempat ibadat,” kata Khattali, merujuk kepada rumah ibadat dan gereja yang kebanyakannya kditukar kepada masjid selepas itu.

Ada juga yang digunakan sebagai pertahanan, katanya.

“Awda masih boleh melihat kesan kubu di bahagian tertentu gunung, termasuk tinggalan menara pengawal.”

Bangunan-bangunan itu “direka bentuk serba boleh, dan ia telah bertahan dalam ujian masa,” kata Khattali.

“Itulah sebabnya mereka sangat penting dalam sejarah seni bina Libya.” – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Jepun beri penghormatan kepada Abe

TOKYO, 27 SEPT – Rakyat Jepun dan perwakilan asing memberikan penghormatan terakhir kepada bekas perdana menteri Shinzo Abe pada majlis pengebumian negara mengundang kontroversi...

Dibunuh hanya kerana salah eja

- Advertisment -