Dana AS$2.5b untuk jana pekerjaan

LONDON, 8 JULAI – Ketua Perbendaharaan Britain, Rishi Sunak hari ini mengumumkan program 2 bilion pound (AS$2.5 bilion) untuk mewujudkan pekerjaan terutama kepada para belia ketika kerajaan berusaha untuk menghidupkan kembali ekonomi yang dilanda wabak COVID-19.

Pengumuman dana itu, yang akan mewujudkan pekerjaan gaji minimum bersubsidi kerajaan untuk belia berumur antara 16 hingga 24 tahun, muncul selepas Perdana Menteri Boris Johnson mengumumkan rancangan untuk ‘Perjanjian Baharu’ yang serupa dengan program yang dilaksanakan Presiden Franklin D Roosevelt untuk membantu AS bangkit kembali dari kemelesetan ekonomi.

Pejabat Sunak mengeluarkan maklumat lanjut mengenai program pekerjaan golongan muda sebelum menyampaikan ucapannya di Parlimen di mana dia menyentuh mengenai rancangan perbelanjaan terkini kerajaan.

Penganalisis juga menjangkakan Sunak akan mengumumkan pemotongan cukai untuk meningkatkan perbelanjaan pengguna, memberikan subsidi kepada pasaran perumahan dan meringankan bebanan pengusaha kecil.

“Golongan muda juga kini menanggung kesan daripada krisis ekonomi kerana mereka berdepan risiko dengan pekerjaan mereka di sektor yang terjejas oleh wabak ini,” kata Sunak dalam petikan ucapannya yang dikeluarkan sebelumnya.

“Kami juga tahu bahawa pengangguran golongan muda mempunyai kesan jangka panjang terhadap pekerjaan dan kami tidak mahu melihatnya berlaku pada generasi ini.”

Ucapan itu dibuat di tengah-tengah kebimbangan bahawa pandemik dan perintah berkurung selama tiga bulan terus membantutkan ekonomi Britain secara berpanjangan.

Walaupun Sunak telah melaksanakan program kecemasan untuk mencegah berjuta-juta kehilangan pekerjaan, tetapi kebimbangan terus saja membelenggu ketika program tersebut dihentikan dan berakhir pada bulan Oktober.

Walaupun ekonomi telah menunjukkan beberapa tanda pemulihan setelah output menjunam semasa penutupan, pengeluaran ekonomi masih berada sekitar 15 peratus di bawah puncak pra-kemelesetan, menurut Kallum Pickering, ahli ekonomi kanan di Berenberg Bank di London. – AFP

Gambar fail pada 11 Mac lalu menunjukkan Rishi Sunak ketika berada di Downing Street, London. Sunak mengumumkan program 2 bilion pound (AS$2.5 bilion) untuk mewujudkan pekerjaan terutama kepada para belia ketika kerajaan berusaha untuk menghidupkan kembali ekonomi yang dilanda wabak COVID-19. – AFP