Dapatkan khidmat profesional bagi orang tersayang

GEORGE TOWN – Sejak suaminya, Lee Lik Meng, 63, diserang strok atau angin ahmar pada Disember 2019, Lee Moong Nah yang bekerja terpaksa membahagikan masa supaya kebajikan suaminya tidak terabai.

Serangan angin ahmar membuatkan suaminya yang pernah berkhidmat dengan Universiti Sains Malaysia (USM) terpaksa menggunakan kerusi roda dan memerlukan bantuan yang kerap untuk membersihkan diri di samping mengekalkan gaya hidup aktif.

Moong memberitahu media, beliau pernah menggunakan pelbagai perkhidmatan penjagaan jururawat, tetapi terpaksa mengikut jadual rumah penjagaan berkenaan dan bukan mengikut waktu yang sesuai untuk dirinya.

“Sebelum perintah kawalan pergerakan (PKP) dikuatkuasakan, saya hantar suami saya ke rumah penjagaan kerana bimbangkan jangkitan COVID-19. Tapi bagi saya lebih mudah untuk jaga suami saya di rumah kerana di rumah sendiri sudah tentu kualiti kehidupan suami saya lebih baik, “ beliau memberitahu media menerusi emel.

Beliau kini berasa amat lega apabila diperkenalkan dengan perkhidmatan penjagaan alternatif pada bulan April tahun ini yang bukan sahaja menyediakan penjagaan yang mengikut kehendak pelanggan dengan masa yang fleksibel tetapi yang menariknya, di rumah sendiri.

Menjaga orang sakit itu sememangnya banyak cabaran, justeru kesejahteraan kesihatan diri juga tidak diabaikan dan tidak salah mendapatkan perkhidmatan bantuan profesional. – Agensi
Janganlah berasa malu atau bersalah sekiranya mereka perlu mendapatkan bantuan profesional untuk menjaga orang yang disayangi yang sakit seperti menghantar ke rumah orang tua kerana tanggungjawab yang berat termasuk kerja. – Agensi

Bagi seseorang yang memiliki kerjaya setentunya mengalami kesukaran dalam membahagikan masa untuk pekerjaan dan menjaga orang disayangi yang sedang sakit. – Agensi
Homage Home Care memberi perkhidmatan kepada individu yang menghidapi pelbagai masalah perubatan serta pergerakan, termasuk penyakit kronik serta terminal seperti kanser, angin ahmar, demensia dan penyakit Parkinson.

Menurut Moong, sekarang beliau tidak berasa bimbang sangat kerana sentiasa dapat menghubungi suaminya menerusi panggilan video, pada bila-bila masa dan di mana sahaja beliau berada.

Semuanya itu dapat dilakukan dengan bantuan penasihat penjagaan dan aplikasi telefon khas yang juga menyediakan laporan lengkap semasa penjagaan.

“Meskipun hanya lawatan singkat sejam, Homage Home Care menyediakan saya bantuan penjaga terutama apabila saya perlu keluar untuk urusan atau berehat seketika. Ini penting juga untuk kesejahteraan kesihatan diri saya kerana menjaga orang sakit itu sememangnya banyak cabaran, “ tambahnya.

Penjagaan Homage

Lee Lik Meng adalah salah seorang daripada sekitar 350 orang pelanggan di Malaysia yang menggunakan perkhidmatan Homage Home Care, termasuk penjagaan peribadi, penjagaan jururawat, fisioterapi, malahan penjagaan paliatif.

Dilancarkan pada tahun 2017 dan beribu pejabat di Kuala Lumpur, Homage memberi perkhidmatan kepada individu yang menghidapi pelbagai masalah perubatan serta pergerakan, termasuk penyakit kronik serta terminal seperti kanser, angin ahmar, demensia dan penyakit Parkinson.

Pengurus (country manager) Homage, Gan Pooi Chan memberitahu media, Homage memperluaskan perkhidmatannya ke Pulau Pinang pada bulan Februari tahun ini, meliputi penduduk di pulau dan tanah besar.

Menurut beliau, permintaan untuk perkhidmatan yang ditawarkan Homage semakin meningkat di Pulau Pinang memandangkan ia adalah salah satu destinasi pilihan untuk mereka yang bersara.

“Pulau Pinang (juga) mempunyai penduduk tertua paling ramai di Malaysia. Lebih 10 peratus penduduk (di Pulau Pinang) berusia 60 tahun ke atas,“ katanya, menerusi persidangan video.

Homage Home Care juga merancang mengembangkan sayap ke Johor antara Ogos dan September tahun ini.

Dapatkan penjagaan profesional

“Jangan berasa bersalah jika perlu menghantar orang-orang yang disayang ke rumah orang tua atau mendapatkan penjaga profesional untuk mereka,“ kata Gan.

Menurut beliau, memanglah bagus untuk isteri atau suami atau anak-anak menjaga orang yang disayang yang sakit tetapi janganlah berasa malu atau bersalah sekiranya mereka perlu mendapatkan bantuan profesional kerana tanggungjawab yang berat termasuk kerja.

“Sebagai contoh, ibu bapa mempunyai cara tersendiri untuk mengajar anak-anak mereka  belajar ABC atau matematik mudah, tetapi masih perlu menghantar anak-anak itu ke sekolah atau tadika supaya guru yang mempunyai latihan profesional boleh mendidik anak-anak itu dengan lebih berkesan.

“Sama jugalah dengan hal menjaga orang tersayang yang sakit. Bolehlah jaga tetapi dalam masa yang sama janganlah bimbang untuk meminta bantuan profesional untuk menjaga mereka. Ada perkara yang memerlukan ilmu tambahan atau latihan untuk berbuat demikian,“ tambahnya.

Menurut Gan, apa yang penting adalah untuk memas-tikan ada komunikasi berterusan antara kedua-dua belah pihak untuk mengekalkan ikatan kekeluargaan.

“Penting untuk mereka sentiasa berhubungan antara satu sama lain, tak kira di mana mereka berada dan kami mahu pastikan sentiasa individu yang kami jaga sentiasa ditemani.

“Biarkan kami (Homage) lakukan tugas yang berat (dalam soal penjagaan) supaya pelanggan kami boleh menikmati masa berkualiti dengan keluarga mereka,“ katanya.

Alternatif yang lebih baik

Meskipun perkhidmatan penjagaan di rumah masih baharu di Malaysia, Gan berkata, Homage mungkin menawarkan alternatif lebih baik untuk perkhidmatan jagaan jururawat seperti rumah orang tua atau rumah penjagaan.

Menurut beliau, kebanyakan pelanggan Homage lebih suka dijaga di rumah sendiri daripada dibawa ke premis lain.

“Kami percaya apabila perkhidmatan penjagaan di rumah berkembang pesat pada masa depan, rakyat Malaysia akan dapat melihat manfaatnya.

“Kerana mereka akan lebih gembira dapat menghabiskan hayat mereka dengan lebih berkualiti di kediaman sendiri yang sudah tentunya lebih selesa,“ tambahnya. – Bernama