Darussalam Assets perjelas isu transformasi telekomunikasi

BANDAR SERI BEGAWAN, 21 NOV – Pemegang saham syarikat-syarikat telekomunikasi negara, Darussalam Assets Sdn Bhd hari ini mengeluarkan kenyataan bagi mengelak kekeliruan dalam kalangan orang ramai, pekerja dan kakitangan syarikat-syarikat telekomunikasi mengenai transformasi industri telekomunikasi.

Menurut kenyataan itu, mesej tular mengenai program transformasi industri telekomunikasi bagi ketiga-tiga syarikat telekomunikasi yang sedang dijalankan dan dihebohkan melalui media sosial baru-baru ini, mengandungi maklumat yang tidak sah dan tidak benar. Mesej tular itu mengatakan pekerja dan kakitangan syarikat telekomunikasi terbabit akan ‘diberhentikan, dibuang kerja atau terpaksa dihentikan’, adalah palsu dan tidak berasas.

Darussalam Assets Sdn Bhd mengesahkan tidak akan ada pemberhentian kerja akibat transformasi ini dan perkara ini telah pun dimaklumkan kepada pekerja dan syarikat-syarikat telekomunikasi pada Februari tahun ini dan komitmen ini ditekankan dalam komunikasi dalaman syarikat masing-masing.

Manakala mesej mengenai dakwaan bahawa transformasi penstrukturan industri telekomunikasi ini mengehadkan persaingan di pasaran juga tidak tepat.

Menurut kenyataan itu lagi, transformasi ini akan meningkatkan lagi persaingan dan memberi setiap pembekal perkhidmatan telekomunikasi akses kepada teknologi dan infrastruktur yang lebih meluas. Setiap rakyat Brunei akan mendapat manfaat daripada pilihan yang semakin meningkat, perkhidmatan pelbagai dan inovasi digital setelah transformasi dilaksanakan.

Darussalam Assets menyesali sebarang tindakan tidak sengaja yang mengelirukan mengenai isu-isu penting ini dan orang ramai dinasihatkan tidak mempercayai maklumat yang tidak disahkan tersebar menerusi media sosial.

Ia juga menghargai keyakinan dan sokongan rakyat ke atas transformasi industri telekomunikasi setakat ini, ke arah masa depan yang lebih cerah dan menyokong ekonomi digital Brunei dan komited untuk memastikan rakyat Brunei tidak ketinggalan dalam proses transformasi ini.