Saturday, December 2, 2023
27.2 C
Brunei

  -

  Daun pokok palma ganti pembungkus plastik makanan

  KEMBOJA – Aktiviti menganyam adalah satu perkara biasa di seluruh Kemboja, terutamanya di kawasan luar bandar.

  Daun pokok palma ditenun menjadi produk penggunaan harian seperti bakul, kotak, dulang atau produk hiasan.

  Kemboja mempunyai banyak pokok palma dan orang ramai memilih daun yang terbaik dan kemudian menjemurnya di bawah sinar matahari sehingga ia cukup lembut untuk dianyam menjadi bentuk terakhirnya.

  Penduduk di komune Run Ta Ek di daerah Banteay Srei di wilayah Siem Reap terkenal dengan kualiti tinggi kek gula palma mereka.

  Mereka mengembangkan kemahiran menganyam merentasi beberapa generasi, dan kini merupakan pendapatan sekunder selepas pertanian.

  Wanita di komune Run Ta EK melakukan aktiviti menganyam sebagai sebahagian daripada mata pencarian mereka.
  Kemboja dikatakan mempunyai banyak pokok palma.

  Run Ta Ek terkenal dengan keindahan eko kampungnya. Wilayah itu telah melaksanakan beberapa prinsip Kementerian Alam Sekitar.

  Antaranya ialah komitmen untuk mengurangkan penggunaan plastik dengan menggunakan bakul daun palma bagi membungkus kuih terkenal.

  Oeun Chantrea, seorang pemborong yang membeli kotak daripada penduduk sekitar, berkata dia membeli sekitar 250 bakul pada kebanyakan hari bekerja, dan sebanyak 900 bakul pada hujung minggu dan cuti, apabila penduduk kampung mempunyai lebih banyak masa untuk menganyamnya.

  “Seorang penenun yang mahir boleh memperoleh dari 10,000 hingga 15,000 riel sehari dengan menganyam bakul-bakul ini. Mereka yang tidak begitu mahir mendapat 5,000 atau 6,000. Ia tidak banyak, tetapi cukup untuk membeli makanan ringan untuk anak mereka,” katanya.

  Sepanjang hari, penduduk kampung duduk di hadapan rumah mereka, berbual antara satu sama lain sambil membuat bakul. Setiap mereka melengkapkan satu anyaman, lalu memasukkannya ke dalam beg, yang sedia untuk broker mengambilnya pada waktu petang.

  Soth Chanthou juga merupakan pembeli bakul itu. Dia membeli sekitar 300 atau 400 bakul setiap hari.

  “Apabila ia digunakan untuk membungkus kuih gula palma, ia mampu mencegahnya daripada rosak selama beberapa hari akan datang.

  “Daun palma itu juga menambah aroma yang menyenangkan pada produk yang mereka gunakan untuk dibungkus,” katanya.

  Kementerian Alam Sekitar membantu mempromosikan barangan anyaman masyarakat, baik sebagai cara untuk mengurangkan penggunaan plastik dan sebagai cara untuk meningkatkan pendapatan penduduk setempat.

  Kementerian Jabatan Am Masyarakat Tempatan menggalakkan pembangunan ekonomi tempatan, dengan mengenal pasti sumber pendapatan baharu untuk mereka, kata Khieu Borin, ketua pengarah jabatan itu, semasa membentangkan pencapaian dan semakan kerja tahun ini.

  “Kementerian juga menawarkan sokongan kepada masyarakat untuk membantu mereka membangun sendiri, dengan cara memperkenalkan benih baharu dan varieti baka haiwan. Selain menggalakkan pertumbuhan ekonomi, ini juga meningkatkan keselamatan makanan,” tambahnya. – ANN/The Phnom Penh Post

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  AS$2.2 juta dilarikan perompak bersenjata

  NEW DELHI, 1 DIS – Perompak bersenjata melarikan 188 juta rupee (AS$2.2 juta) dari sebuah bank di negeri timur laut Manipur yang dilanda keganasan. Rompakan...