Sunday, April 14, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Daya tarikan tersendiri

  Pelajar Brunei di Australia membuka cerita tentang perjalanan pendidikan mereka, menawarkan pandangan tentang pengalaman yang membentuk masa mereka di negara Down Under.

  Di sebalik pantai-pantai yang disinari matahari dan hidupan liar yang ikonik, Australia dengan bangganya menampilkan kepelbagaian budaya yang bukan sahaja unik dan berbilang tetapi juga memupuk komuniti yang dicirikan oleh penerimaan yang menjangkau jantina, bangsa atau kepercayaan agama.

  Australia dikenali sebagai destinasi yang ideal untuk perjalanan, pandangan yang diterima ini – digabungkan dengan sistem pendidikan berorientasikan masa depan, kadar jenayah yang rendah dan jarak yang dekat dengan Asia Tenggara – bermakna benua pulau itu juga mempunyai potensi besar sebagai pusat pendidikan untuk penuntut dari Brunei.

  Buletin baru-baru ini bercakap dengan tiga pelajar Brunei yang sedang menjalani pengajian pasca siswazah melalui biasiswa Australia untuk ASEAN.

  Menjangkau tiga bandar, pelajar Brunei berkenaan memberikan pandangan tentang pengalaman universiti mereka dan perspektif unik sebagai penduduk Brunei di Australia.

  Natasha Rhymin dan Mansurah Azlan.

  Layanan mesra Australia

  “Semasa membesar, disebabkan pendidikan kami lebih berasaskan aliran pelajaran negara UK, secara semula jadi selepas A-Level, ia terasa seolah-olah United Kingdom (UK) adalah tempat untuk dituju. Saya tidak pernah terfikir tentang Australia,” kata Mansurah Azlan.

  Pelajar berusia 26 tahun itu, yang sedang mengikuti pengajian ijazah Sarjana dalam bidang kaunseling di Flinders University di Adelaide, mengakui ia adalah satu tugas yang sukar untuk memutuskan bandar atau universiti mana untuk diterokai.

  Namun begitu, dengan penyelidikan dan bantuan meluas daripada wakil universiti, peralihan kepada kehidupan universiti di Adelaide terbukti ‘lancar dan mudah’.

  “Minggu pertama amat sibuk, dengan berpindah masuk dan (berurusan dengan) penyelaras pelajar. Untuk universiti saya, penyelaras pelajar amat mudah menyesuaikan diri dengan keperluan saya.

  “Mereka menjemput saya di lapangan terbang dan menyediakan kit permulaan yang mengandungi makanan ringan, maklumat dan panduan tentang tempat untuk dikunjungi di Adelaide dan apa yang perlu dilakukan,” tambahnya.

  Manakala Natasha Rhymin, yang sedang mengikuti pengajian Sarjana dalam pengurusan projek di RMIT University di Melbourne, pada mulanya mempunyai keraguan tentang Australia.

  Dia bimbang di mana untuk mendapatkan makanan halal dan potensi prejudis disebabkan bangsa atau agamanya.

  Mengimbau kedatangannya, wanita berusia 29 tahun itu berkongsi, “Pada hari pertama saya di Australia, mencari kad SIM telefon bimbit merupakan satu cabaran. Saya bertanya kepada seseorang untuk mendapatkan panduan dan dia bukan sahaja membimbing saya malah membawa saya ke lokasi untuk mendapatkan kad SIM.”

  Sangkaannya ternyata meleset, rupanya warga Australia amat peramah dan suka menolong serta terkejut dengan makanan halal yang banyak didapati di Melbourne, yang amat melegakan hatinya.

  Di samping layanan penduduk tempatan yang mengagumkan, universiti yang dihadiri oleh pelajar ini sentiasa berkongsi maklumat tentang bandar tersebut.

  Mereka juga memberi sokongan lain dengan menawarkan bantuan kesihatan sosial dan mental serta memenuhi pelbagai keperluan penting untuk pelajar antarabangsa.

  Vernon Vincent, yang sedang mengikuti pengajian ijazah Sarjana dalam Alam Sekitar di University of Western Australia di Perth, berkongsi bahawa jabatan pelajar antarabangsa universiti itu menghulurkan sokongan dari segi emosi dan mental.

  “Mereka menawarkan kaunseling, nasihat undang-undang dan bantuan dalam mencari penginapan untuk pelajar yang menghadapi cabaran,” katanya.

  Tambah pelajar berusia 25 tahun itu, jabatan itu kerap menganjurkan acara, malah membawa haiwan sokongan untuk membantu pelajar mengurangkan tekanan, terutama semasa tempoh peperiksaan.

  Vincent juga menyatakan universiti itu menyediakan perkhidmatan penjagaan kesihatan yang berharga, membolehkan pelajar menerima diagnosis dan jenis rawatan tertentu.

  “Bagi pelajar yang akan berpindah ke Australia, kebimbangan utama mereka adalah tentang tempat tinggal dan keselamatan, terutamanya bagi seseorang yang baharu di negara ini, oleh itu dengan mengetahui jenis sokongan yang sedia ada ini membuatkan mereka rasa lebih terjamin.”

  Vernon Vincent.

  Mencari rumah yang jauh dari tanah air

  Menjalani kehidupan pelajar di luar negara boleh menimbulkan cabaran terutamanya perubahan dalam kedua-dua landskap dan budaya. Syukurlah, bagi ketiga-tiga pelajar ini, masyarakat Australia yang pelbagai dan diaspora yang rancak menawarkan keselesaan jauh dari tanah air.

  Bagi Mansurah dan Natasha, kedua-duanya orang Melayu Islam, kehadiran ASEAN yang kukuh menjadi peringatan yang menenangkan di bandar masing-masing, menawarkan banyak makanan dan kedai makan halal Asia Tenggara.

  Dengan lebih 800,000 penduduk beragama Islam di Australia, Islam adalah agama kedua terbesar, kedua-dua pelajar mudah menemui komuniti, berhubung bukan sahaja dengan rakan-rakan pelajar antarabangsa tetapi juga dengan rakan-rakan Islam di negara ini.

  Mansurah juga menyedari kehadiran ketara rakyat Malaysia dan Indonesia di Melbourne, sama ada belajar atau menetap di sana.

  “Saya ada kalanya mengidam laksa dan di bawah apartmen saya, terdapat sebuah restoran Malaysia, walaupun ia bukan seperti Brunei, tetapi ia hampir sama.”

  Tetapi, bukan sahaja makanan sedap halal yang menghubungkan pelajar pascasiswazah dengan kenangan di negara sendiri.

  Penemuan komuniti Islam yang teguh di bandar mereka sangat penting, menawarkan sokongan semasa tempoh berpuasa Ramadan dan mewujudkan kemesraan semasa menyambut Aidilfitri yang meriah.

  Bagi umat Islam Brunei, Ramadan dan Aidilfitri membawa maksud rohani dan budaya yang mendalam. Majlis-majlis ini menjadi saat untuk menzahirkan rasa bersyukur terhadap orang tersayang yang masih ada dan juga mengenang mereka yang telah pergi.

  Natasha berkongsi tentang komuniti di universitinya di Sydney bernama ‘Rumah’, yang ditubuhkan oleh pelajar Malaysia dan Brunei. Komuniti ini, katanya, bertujuan memupuk semangat setia kawan antara kedua-dua rakyat, berdasarkan budaya yang dikongsi bersama.

  Matlamat utama ‘Rumah’, jelasnya, adalah untuk memupuk semangat kekitaan dalam kalangan ahlinya melalui acara komunal dan kebudayaan, termasuk majlis berbuka puasa secara berkumpulan pada bulan Ramadan dan rumah terbuka semasa menyambut Aidilfitri.

  Mengimbas kembali pengalamannya, pelajar itu berkongsi, “Seorang rakan Malaysia saya dari ‘Rumah’ menjemput saya untuk menunaikan solat sunat Aidilfitri di Dewan Malaysia. Ia antara perkara yang membuatkan saya berasa lebih baik, membuatkan saya seperti berada di tanah air.

  Sementara itu, bagi Vernon, kekal berhubung dengan negara sendiri adalah mudah. Oleh kerana Perth berkongsi zon waktu yang sama dengan Brunei, beliau tidak menghadapi kesukaran untuk menghubungi orang tersayang apabila terasa rindu.

  Terokai Australia

  Selain kebaikan dan sokongan yang diterima mereka, Mansurah, Natasha dan Vincent bersetuju salah satu daya tarikan terbesar negara di tengah-tengah Hemisfera Selatan itu adalah keindahannya.

  Pemandangan indah matahari terbenam, banjaran gunung yang luas, tasik yang memukau, landskap hijau subur, hidupan liar yang unik serta seni bina kontemporari secara kolektif menyumbang kepada daya tarikan Land Down Under yang tiada tolok bandingannya.

  “Adelaide mempunyai banyak pantai yang indah dengan matahari terbenam yang akan membuatkan awda terpukau. Bukit berhampiran bandar, seperti Adelaide Hills, taman pemuliharaan, di mana kanggaru berkeliaran dengan bebas, adalah pengalaman yang paling menyeronokkan,” kongsi Mansurah.

  Bagi Natasha, seorang yang menggemari makanan, suasana kopi Melbourne yang meriah dan tiram yang lazat di Pasar Melbourne Selatan adalah unik.

  “Terdapat juga Pulau Phillip di mana awda boleh menyaksikan penguin terkecil di dunia muncul dari laut,” tambahnya.

  Sementara itu di Perth, Vincent menekankan sejarah King’s Park yang kaya dan dikaitkan dengan suku asli Australia. Taman itu menampilkan flora penting dari segi budaya kepada Orang Asli, berkembang pesat dalam tempoh penting bagi mereka, tambahnya.

  Meskipun timbul kebimbangan pada mulanya, negara Down Under ternyata satu pengalaman yang menyeronokkan bagi ketiga-tiga warga Brunei itu. Mereka disambut dengan layanan mesra dan komuniti yang memudahkan penyesuaian kehidupan universiti di Australia.

  Apabila mereka kembali ke Brunei, mereka akan menyertai kumpulan alumni yang semakin berkembang dari universiti bertaraf dunia Australia. Berdasarkan Ranking Universiti Dunia Pendidikan Lebih Tinggi Times yang terkini, 11 daripada universiti berkenaan disenaraikan di tempat 200 teratas dunia.

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...