De Bruyne yakin Liga Perdana Inggeris akan berakhir

BRUSSELS, 3 MEI – Pemain tengah Manchester City, Kevin De Bruyne yakin musim Liga Perdana Inggeris (EPL) akan dapat ditamatkan di tengah-tengah penularan wabak COVID-19 kerana aspek kewangan lebih diutamakan.

“Perasaan saya adalah bahawa kita mungkin dapat berlatih lagi dalam masa dua minggu. Kerajaan mahu memulakan semula bola sepak secepat mungkin untuk memberi sesuatu kepada orang lain. Saya rasa musim ini akan selesai,” kata De Bruyne.

“Aspek kewangan terlalu penting dalam EPL. Sekiranya musim ini tidak selesai, ia akan menimbulkan masalah serius,” tambahnya.

Kelab-kelab diberikan rancangan Project Restart liga pada pertemuan pada hari Jumaat dan diberitahu bahawa baki 92 perlawanan musim 2019-2020 mesti dimainkan di tempat-tempat yang terkawal. De Bruyne juga mengatakan dia optimis penyertaan City dalam Liga Juara-Juara musim depan.

UEFA telah mengeluarkan larangan kepada kelab itu dari menyertai pertandingan Eropah selama dua tahun kerana pelanggaran peraturan yang serius, peraturan kewangan permainan adil.

“Kelab mengatakan kepada kami bahawa mereka akan mengajukan rayuan dan mereka hampir pasti akan berjaya. Saya menunggu untuk melihat apa yang berlaku, tetapi saya mempercayai kelab saya,” kata De Bruyne.

Pemain antarabangsa Belgium berusia 28 tahun itu mengaku akan dipaksa untuk mempertimbangkan masa depannya di City jika larangan itu dilaksanakan.

“Setelah kita tahu nanti keputusannya, saya akan membuat keputusan saya. Dua tahun tanpa bermain di Eropah sangat panjang tetapi dalam masa satu tahun saya mungkin boleh pertimbangkan,” katanya. – AFP

De Bruyne yakin musim EPL akan dapat diselesaikan dengan memulakan musim bola sepak kembali. – AP