Monday, March 27, 2023
21.7 C
Brunei

-

Delegasi FABD hadiri kongres FIFA, tinjau potensi di Qatar

Oleh James kon

BANDAR SERI BEGAWAN, 12 MAC – Presiden Persatuan Bola Sepak Brunei Darussalam (FABD), Pengiran Haji Matusin bin Pengiran Haji Matasan dan Ahli Jawatankuasa Eksekutif FABD, Pengiran Haji Mohd Waslimin bin Pengiran Setia Jaya Pengiran Haji Abdul Momin telah berlepas meninggalkan negara semalam untuk menghadiri Kongres FIFA ke-73 yang akan berlangsung di Arena BK di Kigali, Rwanda pada 13 hingga 17 Mac.

Kongres tahunan itu menghimpunkan semua ahli FIFA, ketua konfederasi dan semua jemputan FIFA yang dipengerusikan oleh Presiden FIFA.

Pemilihan Presiden FIFA 2023 akan berlangsung di Kongres FIFA ke-73, yang telah diluluskan oleh Majlis FIFA semasa mesyuaratnya pada 30 Mac tahun lalu. Pada 31 Mac 2022, semasa Kongres FIFA ke-72 di Doha, jawatan Presiden FIFA ketika itu disandang oleh Gianni Infantino mengumumkan pencalonannya untuk penggal kedua. Selepas tarikh akhir pada 18 November 2022, beliau adalah satu-satunya calon tunggal.

Kongres FIFA juga akan berkongsi dan membincangkan Laporan Tahunan FIFA 2022, bajet kitaran untuk 2023-2026, cadangan yang dikemukakan oleh persatuan mengenai bajet terperinci untuk 2024, minit Kongres FIFA ke-72, 2022 dan mengikut Artikel 28 Perenggan 1 daripada Statut FIFA.

Selain menghadiri Kongres FIFA, Presiden FABD juga akan mengadakan pertemuan dengan beberapa pihak berkepentingan antarabangsa.

Pengiran Matusin dan Pengiran Waslimin juga akan mengadakan lawatan ke Qatar untuk menghadapkan memorandum kerjasama FABD dengan Persatuan Bola Sepak Qatar.

Antara yang hadir bersama delegasi FABD berkenaan di Lapangan Terbang Antarabangsa Brunei ialah Haji Adee Suhardee Haji Muhidin, selaku ahli Jawatankuasa Eksekutif FABD.

Pengiran Haji Matusin dan Pengiran Haji Mohd Waslimin sebelum berlepas meninggalkan negara ke Rwanda. – Gambar serahan FABD
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Menteri luar NZ luah kerisauan terhadap china

BEIJING, 26 MAC - Menteri Luar New Zealand, Nanaia Mahuta telah menyatakan kebimbangan kepada China mengenai sebarang peruntukan bantuan mematikan untuk menyokong Rusia dalam...
- Advertisment -